Naslovna Deca Auto-sedište za svako novorođenče

Auto-sedište za svako novorođenče

PODELI
Foto: Opština Pećinci

Predsednik Opštine Pećinci mr Željko Trbović i predsednik opštinskog Saveta za bezbednost saobraćaja Milan Stepanović uručili su juče u Kulturnom centru 210 auto-sedišta porodicama iz pećinačke opštine koje su prijavile novorođenče u periodu od 1. januara 2019. do 10. decembra 2019. godine.

Predsednik Trbović je to prilikom poručio da je podrška porodici jedan od prioriteta pećinačke lokalne samouprave.

“U pitanju je nova mera podrške porodici, koju smo uveli prošle godine, sa ciljem da sa jedne strane unapredimo bezbednost dece u saobraćaju, a sa druge strane da roditeljima na još jedan način olakšamo opremanje bebe, jer svi znamo da dolazak novorođenčeta u kuću, pored velike radosti podrazumeva i velike troškove. Drago mi je da je danas sala Kulturnog centra skoro puna, a radovalo bi nas da naredne godine bude još punija i da moramo da kupimo još više auto-sedišta” – istakao je predsednik Trbović, koji je ujedno obavestio roditelje da je samo nekoliko dana ranije Opštinsko veće odobrilo sredstva za isplatu jednokratne novčane naknade u iznosu od 40 hiljada dinara za svako novorođenče i u 2020. godini.

Pre uručenja auto-sedišta, prisutnima se obratio Duško Pešić načelnik Odeljenja za prevenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, koji je tom prilikom istakao da je procenat upotrebe sedišta za decu u Pećincima oko 70% što je iznad proseka za Srbiju, kao i da će ovom akcijom taj procenat preći 90%.

“Ovo je jedna značajna investicija u bezbednost saobraćaja na nivou opštine Pećinci i siguran sam da će procenat upotrebe biti među najboljima u Republici Srbiji, koji je još uvek nizak u odnosu na razvijene zemlje. Od 2013. godine za nekih 30% smo uspeli da podignemo procenat upotrebe sedišta, ali još uvek nismo zadovoljni. U razvijenim zemljama procenat upotrebe sedišta je 98-99% i to su zemlje koje danas nemaju poginule dece u saobraćaju. Sve pohvale za opštinski Savet za bezbednost saobraćaja i Opštini Pećinci na ovoj akciji i što su prepoznali naš rad na nivou cele Srbije. Nema ovo u drugim lokalnim samoupravama, a mi se trudimo da dopremo do svih. Veliki je uspeh da svako novorođenče dobije sedište” – rekao je Pešić.

Duško Pešić je tokom obraćanja upoznao roditelje o značaju upotrebe auto-sedišta, pre svega zbog bezbednosti dece, jer kako je rekao, način stradanja dece u saobraćaju se u proteklih par godina promenio.

”Za razliku od nekog prethodnog perioda gde su nam deca dominantno stradala kao pešaci, danas nam deca dominantno stradaju kao putnici u vozilu. Negde u tome leži i paradoks, jer nam je mnogo teže da zaštitimo decu kao pešake u saobraćaju, nego kao putnika u vozilu. Zato smo i pokrenuli akciju podele auto-sedišta, tokom koje vršimo i kratku obuku roditelja o pravilnoj upotrebi sedišta, jer je izuzetno značajno da sedište bude prilagođeno detetu, da na odgovarajući način bude pričvršćeno u vozilo, kao i da dete bude na odgovarajući način vezano u sedištu. Zato apelujem na sve roditelje da koriste auto-sedišta, nemojte da vam bude teško da dete stavite u sedište i pravilno vežete čak i ako idete do prodavnice, jer jedino je tako dete sigurno u vozilu” – naglasio je Pešić.

Nakon predavanja o pravilnoj upotrebi sedišta u vozilu, roditeljima su uručena auto-sedišta uz apel da ga koriste zarad bezbednosti sopstvene dece.

Nacionalnom strategijom predviđeno je da do 2020. godine u Srbiji ne bude dece poginule u saobraćaju, a opština Pećinci je taj cilj već dostigla, jer u poslednjih 6 godina u saobraćajnim nezgodama nije poginulo ni jedno dete.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here