Naslovna Srbija Behrami: Kurti odustao od međusobnog priznanja sa Srbijom

Behrami: Kurti odustao od međusobnog priznanja sa Srbijom

PODELI
Foto Tanjug/ Video arhiva

Artan Behrami, savetnik bivšeg predsednka privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, kaže da je aktuelni premijer tzv. Kosova, Aljbin Kurti, u dijalogu sa Beogradom odustao od zahteva za međusobno priznanje i da će novi sporazum biti baziran na modelu dve Nemačke.

Behramij tvrdi da će do novog sporazuma Beograda i Prištine bez međusobnog priznanja doći već za nekoliko meseci.

Behrami je na Fejsbuku napisao da su u izradu ovog sporazuma uključeni Ketrin Ešton i američki diplomata Frenk Vizner u dogovoru sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom

“Već nekoliko meseci iza kulisa priprema se predlog sporazuma Kosova i Srbije, koji ne sadrži međusobno priznanje ni na početku, ni u sredini, ni na kraju. Od svojih međunarodnih prijatelja saznao sam da baronica Ketrin Ešton i ambasador Frenk Vizner u dogovoru sa Miroslavom Lajčakom, rade na modelu konačnog sporazuma, koji ima elemente nemačko-nemačkog sporazuma”, napisao je Behrami.

Dodaje i da je takav model Berlin uporno forsirao u vreme dok je kancelarka bila Angela Merkel.

Vizner je, naime, tvrdi on, predložio uoči nedavnog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kurtija u Briselu, da Kosovo odustane od priznanja budući da, kako je naveo, iz Beograda nema ni nagoveštaja da bi se to moglo dogoditi.

„Toliko je moćan uticaj istorije na politiku Srbije i upravo to je razlog zašto vam preporučujem da promenite cilj, a to je modus vivendi. Već nekoliko godina živite bez priznanja. I ranije sam se plašio da vas Srbija neće priznati i to se desilo. Ni međunarodna zajednica nije našla rešenje. To je politika Srbije. Ali upravo iz tog razloga preporučujem da izaberete drugi cilj”, rekao je tada, između ostalog, Vizner za prištinsku KTV.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here