Naslovna Magazin BELI DIJAMANTI: Krijumčari zarađuju MILIONE, mi od njih pravimo RAKIJU

BELI DIJAMANTI: Krijumčari zarađuju MILIONE, mi od njih pravimo RAKIJU

PODELI

Gazimo po blagu, a ni ne znamo!

U rezervatu Zasavica kod Sremske Mitrovice stotine lovaca na bele tartufe svakodnevno traga za ovim skupocenim pečurkama. Njihova cena na crnom tržištu dostiže od 2.000 do čak 8.000 evra po kilogramu.

Legalan izvoz ovih ekskluzivnih pečurki strogo je kontrolisan, te se prodaju uhodanim krijumčarskim putem elitnim svetskim restoranima.

Beli tartufi se koriste za spremanje najdelikatesnijih jela za svetski džetset, a služe se i kao afrodizijak. Crni tartufi su znatno jeftiniji, cena se kre’e od 300 do 500 evra po kilogramu.

Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata prirode Zasavica, rekao je za Srbiju Danas, da beli tartufi u sremskim šumama rastu hiljadama godina, ali je lov na njih počeo tek nedavno kada se pročulo kolika im je cena na crnom tržištu.

Otkako smo pre godinu dana obelodanili da smo u našim šumama pronašli pet vrsta tartufa, među kojima je i najskuplji kraljevski beli tartuf, Zasavica vrvi od lovaca koji dolaze sa specijalno obučenim psima”, rekao je Simić.

S obzirom na to da je šuma zaista velika, kažu da je nemoguće je sprečiti krijumčare da dolaze u lov. Podneto je nekoliko krivičnih prijava, ali to nikoga nije sprečilo. Pravo na branje tartufa ima samo restoran u sklopu rezervata.

Tartufe koje ovde nađemo koristimo u malim količinama u spravljanju naših delakatesa paprikaš od mangulice i rakije od tartufa. Sve drugo nije dozvoljeno. Tartufe ne prodajemo, jer zakon ne dozvoljava” dodao je Simić.

Beli tartufi mogu se naći u neposrednoj blizini reka sa visokim nivoom podzemnih voda. Tamo rastu u simbiozi sa hrastom lužnjakom i belom topolom. Veliki primerci crnih tartufa mogu se naći na višim terenima. U Srbiji ih najviše ima na Fruškoj gori. Raste u simbiozi sa cerom ili lipom koja se nalazi na površinama gde je nekada rastao cer.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here