Naslovna Srbija Beogradski sajam otvara vrata za ljubitelje etno hrane i pića

Beogradski sajam otvara vrata za ljubitelje etno hrane i pića

PODELI
Foto: agrotv

BEOGRAD – Najstarija, najveća i najkompletnija smotra proizvoda i proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope, Sajam etno hrane i pića, biće održan 15. put na Beogradskom sajmu u Hali 3 od 25. do 28. novembra.

Ove godine predstaviće se više od 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda – rukom rađenih proizvoda po tradicionalno recepturi, najčešće od organski gajenih sirovina, ali i novi proizvodi nastali na temljima tradicije i mašti proizvođača, kao i ambalaža za pakovanje tradicionalnih proizvoda.

Mali proizvođači će uglavnom nastupiti na zbirnim štandovima u organizaciji Privredne komore Srbije i njenih regionalnih ogranaka, Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, gradskih uprava i udruženja. U organizaciji Privredne komore Srbije nastupiće proizvođači iz Leskovca, Zaječara, Požarevca, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, Užica, Valjeva, Zrenjanina, Pančeva i Beograda.

Zadružni savezi Srbije, Vojvodine i Beograda, kao i Zemljoradnička zadruga Svrljižanka i Zemljoradnička zadruga iz Ribaševine okupiće i predstaviti svoje zadrugare.

U organizaciji lokalne samouprave nastupaju proizvođači iz Beograda, Mladenovca, Žagubice, Petrovca na Mlavi i Blaca, a nastup izlagača iz Babušnice organizovala je turistička organizacija iz tog mesta.

Prvi put će se na Sajmu etno hrane i pića predstaviti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa grupom proizvođača, a Privredna komora Srbije će posebno predstaviti nosioce robne marke “Čuvarkuća” iz oblasti tradicionalne prehrambene proizvodnje.

Nastup malih proizvođača iz nedovoljno razvijenih opština prvi put je na ovogodišnjoj manifestaciji organizovao i Kabinet ministra bez portfelja.

Udruženje “Karitas” predstaviće 30 proizvođača tradicionalnih proizvoda iz centralne Srbije u okviru svog programa podrške proizvođačima tradicionalnih proizvoda. Posebno će biti organizovano i predstavljanje izlagača iz kolubarskog kraja.

Na 15. Sajmu etno hrane i pića nastupiće i afirmisani proizvođači kao što su “Granice” iz Mladenovca i “Mesoprodukt”, Ruma.

Međunarodni karakter manifestaciji daće učesnici iz Republike Srpske i Rumunije.

Sajam etno hrane i pića služi ne samo prezentaciji i prodaji, već i razmeni znanja i edukaciji učesnika, pa institucije i izlagači organizuju čitav niz stručnih i promotivnih programa u kojima prikazuju rezultate svog rada ili narodne običaje i proizvode.

U revijalnom delu manifestacije, koji se odvija u Etno dvorištu ili na štandovima izlagača, predstavljaju se i degustiraju jela karakteristična za pojedine regione, neka za mnoge zaboravljena jela, koja će pomoći da upoznamo ukuse i običaje pojedinih epoha i regiona. Poseban segment Sajma etno hrane i pića predstavlja Izložba rukotvorina koju ove i godine organizuje Društvo srpskih domaćina.

Žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka u prepoznavanju najkvalitetnijih proizvoda oceniće eksponate u više robnih grupa i podgrupa i dodeliti diplome i priznanja, a najboljem među njima najviše godišnje priznanje – Sajam etno hrane i pića – robna marka iz Srbije 2021. godine.

Sajam će biti otvoren od 10 do 19 sati, a cena ulaznica biće 300 dinara, odnosno 200 dinara za grupne posete.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here