Naslovna Dogadjaj Besplatni udžbenici za sve rumske đake

Besplatni udžbenici za sve rumske đake

Foto: rtv

Opština Ruma je jedina u Vojvodini koja je obezbedila besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola na teritoriji ove opštine, projekat koji sprovode drugu godinu za redom.

Udžbenici su već podeljeni školama, a predsednik rumske opštine Slađan Mančić rekao je da je ove godine za udžbenike izdvojeno 21 milion dinara.

-Izdvojeno je duplo manje novca nego prošle godine, ali će lokalna samouprava izdvojiti koliko treba, samo da dece bude više- istakao je Mančić.

On je obišao OŠ „Miloš Crnjanski“ u Hrtkovcima, koju pohađa malo više od 200 đaka.

-Hrtkovci su veliko selo, nekada je broj učenika bio duplo veći. Nama je važno da smo udžbenike obezbedili. S obzirom na to da četvrti i osmi razred ove godine ide po novom planu i programu kupljeni su novi kompleti, svi ostali uybenici su dopunjeni u onoj fazi u kojoj je to bilo potrebno, a sve radne sveske i vežbanke i sve ono što je bilo za jednokratnu upotrebu u toku prethodne godine takođe je kupljeno. Što se nas tiče i uslova u ovoj školi, školska godina može da počne bez ikakvih problema – rekao je Mančić.

Šefica Odeljenja za društvene delatnosti Opštine Ruma Bobana Maletić kaže da je procedura javnih nabavki knjiga višemesečni, kompleksan posao. -Ponosni smo kao opština na ovaj poduhvat i imamo puno poziva iz susednih opština kako smo to uradili. Drugu godinu zaredom jedina smo opština koja je nabavila sve udžbenike, sami smo radili, velike pohvale za službu javnih nabavki- kaže Maletić.- Takođe, saradnja sa svim direktorima osnovnih škola je bila na zavidnom nivou. Ove godine je takođe kompleksna javna nabavka, možda za koju nijansu teža pošto se jedan određeni broj knjiga nasleđivao, a svi nastavni listovi su nabavljeni kompletno novi, kao i ostatak knjiga za decu koja po kriterijumima Ministarstva prosvete dobijaju knjige kao socijalno ugroženi. Te dece nema puno, na celokupan broj osnovaca, 3.636 osnovaca, oko 600 dece, dakle 18 odsto dobija knjige preko Ministarstva, ali ne ceo komplet, tako da smo i te predmete koje ne dobijaju i taj nedostatak, kako prošle godine tako i ove, nadomestili.

Ona kaže da je ove godine više prvaka.

-Lepa vest je da imamo 481 prvaka, dok ih je prošle godine bilo 456 – rekla je Bobana Maletić.

IZVORdnevnik
Prethodna vestJunetina najskuplja u Kragujevcu
Sledeća vestVOJVOĐANSKA LIGA – JUG Darko Grujić rešio derbi

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here