Naslovna Deca Biblioteka – mesto gde su deca uvek dobrodošla

Biblioteka – mesto gde su deca uvek dobrodošla

PODELI

Tokom trajanja Dečje nedelje sve relevantne institucije obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i kulture brojnim aktivnostima ukazuju na najaktuelnije izazove i upoznaju javnost na potrebe dece u ostvarivanju svojih prava, kao i na odgovornost koju porodica, škola, država i njene institucije imaju. Narodna biblioteka u Pećincima, kao i svake godine, posebnu pažnju poklanja predškolcima i učenicima nižih razreda, upoznajući ih sa bogatim knjižnim fondom koji poseduje.

Ove godine, učenicima trećeg i četvrtog razreda OŠ “Slobodan Bajić Paja” iz Pećinaca, koji su već nekoliko godina učlanjeni u biblioteku i upoznati sa načinima i pravilima funkcionisanja biblioteke, pećinački bibliotekari predstavili su put knjige od rukopisa do čitalaca.

Kako nam je rekla direktorka pećinačke Narodne biblioteke Nevena Naić, učenici su upoznati i sa naučnim odeljenjem i odeljenjem zavičajne zbirke naše biblioteke, predstavljene su im i najstarije knjige koje se čuvaju u okviru muzejskog primerka, a najstarija knjiga datira iz 1897. godine.

“Inače, ukupan fond Narodne biblioteke u Pećincima je 48.900 knjiga, od kojih je oko 28 hiljada smešteno u sedištu u Pećincima, a ostale su raspoređene u ograncima. Svake godine taj fond se obnavlja zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave, Ministarstva kulture i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Pri nabavci novih publikacija, akcenat se uvek stavlja na aktuelna i tražena izdanja beletristike, kao i na fond knjiga za decu. Trudimo se da nabavljamo za njih zanimljive, atraktivne, a korisne knjige s namerom da dečja literatura u biblioteci bude privlačna za njihov uzrast. Cilj ovakvih organizovanih poseta jeste da deca steknu utisak o biblioteci kao o mestu u kom su uvek dobrodošla i kom će se osećati prijatno, kao i da od najranijeg uzrasta razviju naviku dolaženja u čitaonicu i traženja odgovora u knjigama. Biblioteka bi trebalo da im postane centar neformalnog obrazovanja, ali i mesto na kom mogu da se zabave i kvalitetno provedu vreme” – izjavila je Naić.

Narodnu biblioteku u Pećincima posetili su i predškolci sa svojim vaspitačicama, a kako je ovo većini bio prvi dolazak u prostorije biblioteke, bibliotekari su se potrudili da im objasne svrhu i delatnost biblioteke, način korišćenja knjiga, pravila ponašanja u biblioteci, ali i da im predstave dečji fond i publikacije namenjene njihovom uzrastu. Tradicionalno, predškolci su dobili na poklon članske karte i besplatno učlanjenje u biblioteku, koje važi do završetka četvrtog razreda osnovne škole. Ovakva poseta organizovana je i u ograncima biblioteke u Šimanovcima, Ašanji i Ogaru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here