Naslovna Deca BIĆU ŠAMPION SVETA Gabrijela Antova (17) je šahovski biser Sirmiuma

BIĆU ŠAMPION SVETA Gabrijela Antova (17) je šahovski biser Sirmiuma

PODELI
Foto: alo

„Povlačim potez po potez. Na pragu sam titule velemajstora, a onda ciljam najveća priznanja. Izabrala sam srpski klub jer tu mogu brže da napredujem“

Jedno od najvećih osveženja i najzvučnijih imena ženskog šaha u Srbiji nastupa za ŠK Sirmium, a dolazi iz Bugarske.

Gabrijela Antova, 17-godišnjakinja iz Sofije, prepoznala je klub iz Sremske Mitrovice kao sredinu koja će joj pomoći da u dogledno vreme ostvari sve svoje snove. 

Paralelno s velikim ambicijama kluba, Gabrijela je sa priznanjima višestruke šampionke Evrope u mlađim kategorijama spremna za ostvarenje poslednje norme koja je deli od titule velemajstora. 

– Naučena da se suočavam sa najvećim izazovima, odabrala sam baš klub iz Druge lige Srbije kako bismo zajedničkim snagama izborili najpre plasman u elitni rang takmičenja, a potom i pokušali da uđemo u konkurenciju za najbolju ekipu u državi. Definitivno, u Srbiji mogu da napredujem – jasna je Gabrijela.

Balkanska kraljica, kako je već iz milošte, ali i zbog šahovskog rejtinga nazivaju stručnjaci iz Bugarske i Srbije, u Šahovski klub Sirmium stigla se sa trenerom Stefanom Stojnovim, s kojim sarađuje već 11 godina.

– Nije baš toliko uobičajeno, ali iza naše Gabrijele stoji tim stručnjaka od još četiri trenera šaha, a tu su i učitelj tenisa, instruktor fitnesa i psiholog. Srbija je odabrana zbog jače konkurencije i dobrih turnira – obrazlaže Stojnov. 

Na konkretno pitanje šta joj je sportski cilj, Gabrijela kao iz topa odgovara:

– Želim da budem šampion sveta!

Trener, s kojim je gostovala u redakciji „Alo!“, zadovoljno klima glavom, a na njenu konstataciju da bi to realno moglo da se desi za četiri godine, u šali dobacuje:

– Potrudićemo se da se to dogodi i pre. Želim ranije u penziju – kaže uz osmeh Stojnov, koji je uz supertalentovanu Bugarku od njene šeste godine.

Naši gosti, uz neizmernu zahvalnost domaćinima iz Sremske Mitrovice, ističu zahvalnost matičnom klubu Šah 21 iz Sofije, na čijem se čelu nalazi predsednik dr Mihail Ilijev.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here