Naslovna Srem Inđija Biser Inđije: Jezero sa dva imena, pravi raj za ribolovce

Biser Inđije: Jezero sa dva imena, pravi raj za ribolovce

PODELI
Foto: Sremske vesti/Petar Remecki

JARKOVCI – Duž sela Jarkovci, na južnim padinama Fruške gore, prostire se prelepo jezero zvaničnog naziva Ljukovo, veštačka akumulacija poznatija i kao Jarkovačko jezero.

Mesto Jarkovci gde se i nalazi jezero, udaljeno je 7,5 kilometara od centra Inđije regionalnim putem Inđija-Ruma (IIA-126) ili samo 2,5 kilometara lokalnim putem Inđija-Jarkovci (L-22).

Jezero je nastalo 1977. godine pregrađivanjem potoka Ljukovo, sa ciljem navodnjavanja okolnih useva, širine je oko 300 metara i dužine dva kilometra, a zahvata površinu od 35 hektara.

Tokom cele godine, sem za vreme mresta ribe, popularna je destinacija sportskih ribolovaca. Mrest riba traje od početka aprila do početka juna, u delu kod mostića na jezeru i par stotina metara južnije. Zbog toga je u tom periodu i na tim mestima zabranjeno pecanje.

Vrste riba koje dominiraju Ljukovskim jezerom su šaran, bodorka, babuška, deverika, amur, ali je pecarošima najdraža malo ređa vrsta u ovim vodama – američki patuljasti somić.  Za pecanje na ovom jezeru važi jedinstvena ribolovačka dozvola koju izdaje Ribolovački savez Vojvodine.

Zbog svog prirodnog okruženja postalo je dom mnogobrojnim vrstama životinja koje ulepšavaju sliku ovog jezera, ali uglavnom je stanište ptica.

Jezero ima mali nasip pa je sam prilaz jezeru lako dostupan i tokom leta je spas svima koji žele da pobegnu od velikih vrućina.

Takođe, posetiocima ovog mesta je omogućena biciklistička staza oko jezera, duga oko 5,5 kilometara, koja delom vodi i kroz naselje, radi lakšeg obilaska okoline.

Nekadašnje imanje grofa Petra Pejačevića i “Moja volja”

Na kraju sela, na samoj obali jezera, nalazi se i letnjikovac grofa Pajačevića koji je izgrađen početkom XX veka i predstavlja svojevrsnu atrakciju za sve koji se nađu u ovom kraju.

Zgrada je bila podignuta na uzvišenju sa koga se pogled prostirao na čitavu okolinu. Ima osnovu u obliku slova T. Prvobitno se na spratu nalazila jedna terasa, međutim, u kasnijem periodu dozidana je još jedna prizemna terasa u neobaroknom stilu. Oko zgrade se nalazio mali, lepo uređen vrt sa cvećem, stazicama sa po kojom skulpturom, kao i mali park.

Legenda kaže da je grof Pejačević imao 99 imanja, a da je “Moja volja” bilo najmanje među njima. Grof je bio kockar i boem, te je zbog kocke izgubio sva imanja osim ovog. Tada je njegova žena odlučila da povrati sve kartajući se po svojoj volji na terasi ovog letnjikovca. Uspela je u tome i tada je celo to imanje dobilo naziv „Moja volja“.

Druga legenda vezana za ovaj naziv kaže da je grof imao ćerku jedinicu, Doru, koja je volela da šeta kraj jezera i zahtevala da se po njenoj volji tu napravi letnjikovac.

Jarkovački izvor

Jarkovački izvor, poznat još pod nazivom izvor Ljukovo, se nalazi sa druge strane brane, blizu prelivnog kanala. Izbija jakim mlazom čak i kada su suše, a kako kažu meštani, ne otiče iz jezera.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here