Naslovna Politika Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj najavljuje: “Berlin će nastaviti da podržava put...

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj najavljuje: “Berlin će nastaviti da podržava put Srbije ka EU”

PODELI
Foto: Tanjug

Nema dileme da će Nemačka nastaviti da podržava evropske integracije Srbije, kaže bivši ambasador Srbije u Nemačkoj, Ognjen Pribićević.

Međutim, Pribićević je, gostujući u emisiji ‘‘Dan po Dan’‘ na TV Tanjug, ukazao da je problem kada Srbija može da očekuje da se pridruži EU jer se, kako kaže, novi nemački kancelar Olaf Šolc i drugi evropski lideri više ponašaju kao menadžeri koji rešavaju tekuće probleme, nego kao neko ko ima viziju Evrope.

Pribićević je naglasio da je za Srbiju Nemačka jedan od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji partner u EU, kao zemlja koja je vodeća ekonomska sila i koja je, zajedno sa Franskuskom, motor EU.

– U tom smislu je izuzetno značajno kako će se Nemačka dalje odnositi prema Srbiji. Ono što je najvažnije je da nema nikakve dileme da će ova politika ostati ista, odnosno da će Nemačka nastaviti da podržava evropske integracije Srbije – naglasio je Privićević.

Pribićević je istakao da je Srbija, kao i čitava Zapadna Evropa, morala da još pre 15 godina postane članica EU.

– To ne samo da je u interesu bržih reformi u svim zemaljama Zapadnog Balkana, već je to u interesu same EU iz strateških razloga. EU nije imala sluha i nije imala kapacitet da to razume pre 15 godina. Danas je to mnogo teže – ocenio je Pribićević.

Кako je naveo, Šolc se, kao i drugi vodeći političari u Evropi, pokazao kao jako dobar menadžer i neko ko uspešno rešava proboleme.

Ali ono što im nedostaje je vizija Evrope, posebno u ovim promenjenim međunarodnim okolnostima, nastalim sa pobedom (bivšeg američkog predsednika Donalda) Trampa u SAD, a kasnije i njegovim porazom – rekao je Pribićević.

Ukazao je da se spoljna politika SAD nije značajno promenila nakon odlaska Trampa sa vlasti.

– To je nešto što će ključno uticati na Šolca i nemačku vladu. U tom kontekstu bojim se da ta vizija nedostaje i kad smo mi u pitanju. Da je toga bilo pre 10 ili 15 godina, Srbija bi odavno bilo članica EU – smatra Pribićević.

Naglasio je da je punopravno članstvo važno zbog ekonomiije i sistema vrednosti kojima “Srbija apsolutno pripada”.

Ali bojim se da će se, sa ovom političarima koje imamo u Evropi, još teže ići u tom pravcu, jer su oni više upravljači, oni su pre menadžeri, nego neko ko ima viziju – rekao je Pribićević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here