Naslovna Srbija Bivši giganti “na doboš”: Putevi iz Sremske Mitrovice procenjeni na 194 miliona

Bivši giganti “na doboš”: Putevi iz Sremske Mitrovice procenjeni na 194 miliona

PODELI

Do kraja ovog meseca zakazano je više desetina prodaja preduzeća koja su u stečaju, odnosno njihove imovine, a na “trejding listi” su i IMR Rakovica, Putevi iz Sremske Mitrovice, Termoelektro, subotički 29. Novembar, PPT Zaptivke i Hidraulika iz Trstenika kao i niz hotela…
Nekadašnji poznati jugoslovenski giganti i brendovi, tokom niza godina nisu bili u mogućnosti da servisiraju svoje obaveze, pa su na njihovu adresu stigli stečajni upravnici.
Posle odluka da se proglasi bankrot u ovim firmama, sledeća nužna mera je prodaja imovine radi izmirenja dugovanja, ali se prodajom stvara i mogućnosti da se za neke od njih pronađe novi vlasnik koji bi eventualno želeo da obnovi proizvodnju ili da započne novi posao.
Nekada moćna Industrija motora Rakovica (IMR) naći će se na prodaji poslednjeg dana maja, a procenjena vrednost preduzeća je 2,9 milijardi dinara.
Zatim, na spisku je do danas bio i zemunski NAVIP, ali je Privredni sud u Beogradu u međuvremenu otkazao prodaju.
Na javnom nadmetanju narednih dana naći će, međutim, subotički 29. novembar čija je početna cena 59 miliona dinara.
Prodaje se i nepokretna imovina Termoelektra, preduzeća koje postoji od 1948. godine, a njegovi radnici nekada su bili angažovani na mnogim važnim projektima širom Evrope i u Srbiji.
Procenjena vrednost nepokretnosti ovog preduzeća premašuje 200 miliona dinara.
Dve firme iz Trstenika, PPT Hidraulika i PPT Zaptivke takođe traže kupca, a procenjene su na 443 i 416 miliona dinara.
Kada je reč o hotelima u čuvenim srpskim banjama, prodaju se dva hotela u vlasništvu HTP Banja Koviljača u stečaju, ponuđeni po ukupnoj početnoj ceni od 71 milion dinara.
Ugostiteljski objekti kruševackog IMK 14. Oktobar na Jastrepcu ponuđeni su po početnoj ceni od 20 miliona dinara, dok će prodaja hotela Vranje krenuti sa cifre od 95 miliona dinara.
Spisku treba dodati i Velefarmov kompleks u Vrnjačkoj Banji (101 milion dinara), a ovo akcionarsko društvo treći put traži novog vlasnika.

Nekadašnji veliki proizvođač nameštaja u stečaju, knjaževačka Tina, nudi se za 299 miliona dinara.
Na listi su i Putevi iz Sremske Mitrovice koji se cene na 194 miliona, Napredak iz Požege na 174 miliona dinara, zatim Mlinostep, Skvadra, Leskodrva, kao i imovine firme Milan Blagojević MINERVA iz Lučana, brodogradilište Sava iz Mačvanske Mitrovice, zemljoradnička zadruge iz Tutina, imovina preduzeća Delta legal…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here