Naslovna Blog Dejan Reljin Bliži nam se setva kukuruza (BLOG)

Bliži nam se setva kukuruza (BLOG)

PODELI

Već par meseci unazad svi pričaju da će ovogodišnje površine pod kukuruzom pasti i da pšenice i uljane repice nije bilo više nego ove sezone. Međutim, istina je da će se kukuruz sejati i ove godine i da će kao i svake biti dominantna i najvažnija ratarska biljna vrsta na poljima širom Srbije.

Prethodne dve godine bilu su potpuno različite i kao takve pokazale najbolju i najlošiju stranu proizvodnje pod otvorenim nebom. Tokom 2016. godine nije postojao hibrid koji nije dao vrhunske rezultate jer je sve bilo dobro kad su proizvodnja i prinosi u pitanju. Prošla, 2017. godina bila je sušta suprotnost, jer ni po čemu nije pogodovala proizvodnji kukuruza i ako ne zanemarimo neke delove naše zemlje gde je kukuurz imao povoljne uslove za razvoj, na najvećem broju parcela situacija je bila na nivou katastrofe.

Sve ovo je iza nas, sad treba razmišljati kako dalje i koji hibrid odabrati za ovu sezonu. Pošto se nekoliko stotina različitih hibrida kukuruza svake godine poseje na njivama širom Srbije, verujem da je proizvođačima jako teško da u moru hibrida odaberu baš onaj koji će biti najbolje rešenje za predstojeću setvu. Kao neko ko godinama unazad prati nastanak, razvoj i rezultate hibrida preporučio bih vam tri, iz različitih FAO grupa zrenja i sa različitim osobinama.

Prvi je naravno AS 72 (FAO 600), najzastupljeniji hibrid brenda AS hibridi, koji već čitavu deceniju bez greške daje najbolje rezultate gde god da se seje. Karakterističnog klipa, sa preko 20 redova zrna, omogućava svakom proizovođaču da iz svoje njive izvuče maksimum kad je proizvodnja kukuruza u pitanju.

Drugi je AS 507, hibrid iz FAO grupe 500, koji od svog pojavljivanja na tržištu, oduševljava sve koji ga imaju na svojim parcelama. Visoko prinosan hibrid, kvalitetnog zrna, koji pretenduje da u narednim godinama postane najzastupljeniji hibrid na njivama. Za sve one proizovođače koji seju ovu grupu zrenja, ovo je neizostavan hibrid u setvenoj strukturi.

Treći hibrid je AS 54 (FAO 450), a namenjen je svim proizvođačima koji žele visok prinos i nisku vlagu. Uz dobru agrotehniku ovo je hibrid koji omogućava svima da budu ponosni na svoj uspeh u proizovdnji kukuruza.

Ovo su tri hibrida iz različitih grupa zrenja i kao takvi već nekoliko godina unazad predstavljaju okosnicu proizovodnje kukuruza kod mnogo farmera. Zbog rezultata koji idu u prilog ovim hibridima nema sumnje da će i ove godine biti u setvenoj strukturi najvećeg broja proizvođača.

 Dejan Reljin, M.Sc.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here