Naslovna Kultura BMS: Izložba povodom 125 godina od rođenja Romana Jakobsona

BMS: Izložba povodom 125 godina od rođenja Romana Jakobsona

PODELI
Foto: BMS

NOVI SAD – Povodom obeležavanja 125 godina od rođenja najpoznatijeg lingviste 20. veka, semiologa, začetnika strukturalne lingvistike, univerzitetskog profesora, Romana Jakobsona (Moskva, 1896 – Kembridž, Masačusets, 1982), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki i zbirke ROMS-a.

Postavka, koju čini izbor dela Romana Jakobsona, kao i literatura o njemu, može se pogledati od 17. decembra do 2. januara 2021. godine u javnom katalogu Biblioteke i na www.bms.rs Autori izložbe su Tatjana Bogojević i Mirko Dimić, urednik Selimir Radulović.

Rođen i školovan u Moskvi, studirao je lingvistiku, istoriju književnosti i folklor, a doktorirao u Pragu, 1930. Od samog začetka studija istakao se kao jedan od najboljih studenata jezika, usmeravajući svoje istraživačke i intelektualne napore ka funkcijama jezika i poteškoćama sa kojima se jezik susreće.

Bio je vodeća figura Moskovskog lingvističkog kruga i učestvovao u moskovskom aktivu svetske avangardne umetnosti i poezije. Jedan je od utemeljivača praškog lingvističkog kružoka i koautor Teza Praškog lingvističkog kružoka (1929).

Karijeru univerzitetskog profesora započeo je u Brnu na Masarikovom univerzitetu, a preko Skandinavije (1939– 1941) odlazi u SAD (1941), gde ostaje do kraja života. Osnovao je Njujorški lingvistički kružok (1943) i glasilo Word, predavao je na Kolumbijskom univerzitetu (od 1946) i na Harvardu (od 1949. do penzionisanja).

Iako je Roman Jakobson u skladu sa programom praške škole, kao njen najeminentniji član, najviše pažnje poklanjao istraživanju fonologije i distinktivnih obeležja njegova naučna delatnost bila je višestruka. Harvardska slavistička škola, koju je Jakobson osnovao, i danas je jedna od najreprezentativnijih u svetu. Bio je i počasni profesor na MIT-u, počasni doktor 25 univerziteta i član 9 akademija nauka.

Najvažnija dela Romana Jakobsona, prevedana na srpski jezik, su: Ogledi iz poetike, Lingvistika i poetika, Šest predavanja o zvuku i značenju, Teze Praškog lingvističkog kružoka, Temelji jezika (sa M. Helijem).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here