Naslovna Srbija Bocan Harčenko: Podržaćemo ono što odgovara Srbiji

Bocan Harčenko: Podržaćemo ono što odgovara Srbiji

PODELI
Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/Arhiva

Rusija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, izjavio je danas ambasador te zemlje u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko.

“Smatramo da je Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Dosledno se zalažemo za rešavanje kosovskog pitanja međuanrodno-pravnim putem, u dijalogu između Beograda i Prištine na osnovu temeljne rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, bez nametanja rokova i modela spolja”, rekao je Bocan Harčenko za “Večernje novosti”.

On je tako odgovorio na pitanje kakva će biti pozicija Moskve ukoliko se na dnevnom redu nađe pitanje prijema Kosova u Ujedinjene nacije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na sednici Skupštine Srbije o KiM da će uputiti pisma liderima Rusije i Kine, Vladimiru Putinu i Si Ðinpingu, u kojima će ih zamoliti da kao stalne članice Saveta bezbednosti UN stave veto na prijem Kosova u tu organizaciju.

“Kao stalna članica SB UN, Rusija će podržati svako uravnoteženo, pravedno i održivo rešenje koje će odgovarati zakonitim interesima Srbije i srpskog naroda”, rekao je ruski ambasador.

Za prijem nove članice u UN najpre je potrebno da se oko toga složi pet stalnih članica SB – Rusija, Kina, SAD, Velika Britanija i Francuska, odnosno da nijedna od njih ne uloži veto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here