Naslovna Srem Inđija Bogat program do Mitrovdana u Inđiji

Bogat program do Mitrovdana u Inđiji

PODELI
Foto: ritamindije.rs

INĐIJA: Na Mitrovdan 1918. godine Inđija je oslobođena ulaskom srpske kraljevske vojske na čijem čelu je bio poručnik Julije Vapa.

Pre dve godine, povodom stogodišnjice oslobođenja u Prvom svetskom ratu, Inđija je zadivila Srbiju veličanstvenom paradom 1300 srednjoškolaca u uniformama srpskih vojnika. I ove godine, do Mitrovdana, 8. novembra, odvijaće se bogat kulturni program koji je pripremila lokalna samouprava u saradnji s Kulturnim centrom, Turističkom organizacijom i Udruženjem Kraljevina Srbija.

Juče je u maloj sali Kulturnog centra zakazano otvaranje izložbe „Oružje naših pobeda 1914-1918.“ autora Branislava V. Stankovića. Reč je o naoružanju koje je slavna srpska vojska koristila u borbi protiv osvajača. Izložba će ostati otvorena do 15. novembra.

U subotu, 7. novembra, Branislav V. Stanković će predstaviti i knjigu pod nazivom „Srpska vojska-oružje naših pobeda 1914-1918.“ u Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji. Promocija počinje u 18 časova.

U nedelju, na sam dan oslobođenja, 8. novembra, u Kulturnom centru od 17 sati biće odigrana monodrama „Milunka“ u izvođenju Vesne Stanković.

Pre toga, u 15 časova, biće otvorena izložba fotografija „Veliki rat u boji“ autora Zorana Bojovića koja će biti postavljena na platou kod spomenika Milunki Savić, a koja će kasnije biti preseljena ispred Kulturnog centra.

Delegacije Opštine Inđija, Vojske Srbije, Udruženja Kraljevina Srbija, SUBNOR-a i ostalih patriotskih organizacija položiće vence na spomenik srpskoj heroini Milunki Savić i kralju Petru Prvom Karađorđeviću u parku Kraljice Marije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here