Naslovna Danas je... Borba za ravnopravnost nije završena?

Borba za ravnopravnost nije završena?

PODELI

Međunarodni dan žena, 8. mart, podseća nas na borbu za ženska prava, borbu za jednakost i napore aktivistkinja kroz istoriju, koja ni dan danas nije završena.

Priča o Danu žena potiče još od 1857. godine, kada su se radnice tekstilne industrije u Njujorku počele sa demonstracijama, na koje je reagovala policija, što je rezultiralo osnivanjem prvog sindikata radnica.

Muškarci su nekada odlučivali o imovini, ženskim pravima i da li će, i kakav, posao žene imati. Društvo je ženu vidjelo samo u kući, s decom, te su zahtevi radnica ocijenjeni kao potpuno radikalne ideje.

Protesti su se nastavili, a pola veka kasnije, čak 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka, tražeći pravo glasa, kraće radno vreme i bolje plate.

Odluka o utemeljenju Međunarodnog dana žena donesena je u augustu 1910. godine u okviru 2. Međunarodne socijalističke konferencije žena na inicijativu Nemice Klare Cetkin. Ideja Klare Cetkin bila je da žene u svim državama sveta dobiju jedan dan u godini kada će moći glasno istaći prava koja im pripadaju.

Prvi Dan žena obeležen je 19. marta 1911. u Austriji, Nemačkoj, Danskoj i Švajcarskoj, a od 1921. godine obeležava se 8. marta.

Od prvog obežavanja Dana žena prošao je vek, u životima žena širom sveta mnogo toga se promenilo, ali je svet i danas obeležen nejednakošću.

Redakcija Sremskih vesti svim ženama čestita praznik!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here