Naslovna Magazin Zdravlje Božanska biljka lavanda nam daje lepotu i spokoj

Božanska biljka lavanda nam daje lepotu i spokoj

PODELI
Foto: nsuzivo

Lavandula ili lavanda je biljka koja bezuslovno brine o starima, mladima, deci, životinjama, biljkama i leči mnoge bolesti. Poznata je od davnina, a može se pronaći i u grčkoj i egipatskoj mitologiji. 

Dokazane su mnoge koristi lavande- lečenje anksioznosti, gubitka kose, gljivičnih infekcija i rana. Feničani su je koristili za stomačne probleme, mučninu, štucanje, Egipćani za mumificiranje, a Rimljani kod kupanja zbog sjaja kože i kose. Lavanda se smatra se biljkom koja donosi sreću, prosperitet i plodnost porodici.

Bila je, i ostala, veoma cenjena za kožu i lepotu i koristi se u mirisima i šamponima koji pomažu u pročišćavanju kože.

“Lavanda, odnosno njeno ulje, ima brojna pozitivna svojstva i zbog toga je jako zastupljena u kozmetici kod tretmana akni, ekcema, gljivica, opekotina, redukciji bora, ujednačavanju tena, kod tretmana respiratornih tegoba uzrokovanih prehladama ili gripom, u nekim slučajeva čak i kod astme, u masaži i aromaterapiji i u tretmanu bolova u mišićima”, govore Milana Rajić i Milena Trivković, iz mladog novosadskog brenda Lavender Boutique, koji se bavi izradom prirodne kozmetike od lavande koja raste na Fruškoj Gori.

Neke studije sugerišu da konzumiranje čaja od lavande može pomoći kod probavnih problema ili nadutosti. Lavanda je efikasna i u lečenju alopecije, stanja u kojem se sa nekih ili svih područja gubi kosa. Istraživanje iz 1998. godine pokazuje da lavanda može pospešiti rast kose do 44 posto nakon 7 meseci lečenja.

Jedno istraživanje je otkrilo da miris lavande može imati blagotvoran uticaj na nesanicu i depresiju kod studentkinja.

“Naši proizvodi su bazirani isključivo na prirodnim sastojcima bez alkohola, parabena, veštačkih mirisa, boja, konzervansa i drugih štetnih sastojaka, a imamo balzame, losione, butere i pilinge za telo, proizvode za negu lica poput seruma, tonici, kreme i balzami za usne, kao i osveživače za prostor na bazi lavande, mirisne jastučiće i osveživače u spreju”, istakle su osnivačice brenda.

Lavender Boutique koristi francusku hibridnu vrstu lavande (Lavandula intermedia Grosso), koja uspešno cveta na našim prostorima, na plantažama Mirka Rudića, a odlikuje je krupan, tamno plavi cvet, koji je izuzetno eteričan.

Istraživači su takođe proučavali i da li lavanda može da pomogne u ublažavanju menstrualnih emocionalnih simptoma. U ovoj studiji je učestvovalo 17 žena, koje su u proseku imale 20 i po godina, sa blagim do umerenim predmenstrualnim simptomima. Provele su jedan ciklus bez tretmana aromaterapijom lavande i drugi sa tretmanom. Nakon završetka istraživanja, zaključeno je da aromaterapija lavandom može da ublaži predmenstrualne simptome.

Danas je lavanda mnogo više nego mirisna biljka. Leči i ublažava ubode insekata, pomaže kod nesanice, čini odeću mirišljavijom i štiti je od moljaca, a često se koristi i kao dodatak jelima ili kao njihov ukras.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here