Naslovna Srbija Brankica Janković: Srbija pokazala da može da bude kredibilna članica EU

Brankica Janković: Srbija pokazala da može da bude kredibilna članica EU

PODELI
Foto: Tanjug/ J. Ilić, arhiva

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je danas da je Srbija na migrantsku krizu iz 2015. godine odgovorila mnogo bolje od mnogih država i pokazala lice humanosti i solidarnosti, “svoje najbolje evropsko lice”.

Janković je za RTS istakla da je Srbija upravo time pokazala, kao i mnogo puta pre toga, da može da bude deo rešenja, da bude kredibilna članica EU, ona koja rešava, a ne stvara probleme.

Janković je naglasila i da im se niko od Rusa i Ukrajinaca koji u Srbiji pokušavaju da nastave život nije obratio da je imao problem.

Mi ćemo uskoro da ih obiđemo i vidimo da li postoji neki problem i nešto što bi zavređivalo neku preporuku od strane institucije koju vodim, poručila je Jankovićeva.

Brankica Janković ocenila je i da je svako novo proširenje u Evropskoj uniji donelo i neke dobre stvari, ali i unosilo krize.

– Zato i razumem da je EU sada oprezna kada je u pitanju novo članstvo. Sa druge strane, to kod naših građana, videli smo poslednje istraživanje, stvara odbojnost i zato smo imali pad poverenja u EU, istakla je poverenica.

Dodaje da je sada više građana koji imaju negativan odnos prema Evropskoj uniji i da to treba zajednički da se popravi.

Ne možemo iz Evrope da uzimamo samo ono što nam se sviđa, već moramo da podnesemo i kada nam se u izveštaju konstatuje da nešto nije dobro urađeno, da treba to da popravimo. Ne možemo samo da uživamo ekonomske i socijalne dobrobiti, već da se koncentrišemo i na ono što nije dobro i da to prihvatimo, poručila je Janković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here