Naslovna Srem Pećinci Brestač uvek otvoren za čuvare tradicije

Brestač uvek otvoren za čuvare tradicije

PODELI
Foto: Opština Pećinci

BRESTAČ – Proteklog vikenda Brestač su ponovo obojile bogate nošnje kulturno-umetničkih društava iz Srbije i Republike Srpske koja su nastupila na koncertu održanom u okviru međunarodnog festivala „Đeram – Čuvari tradicije“.

Organizator koncerta bilo je Društvo za negovanje narodne tradicije „Kupinik“ iz Kupinova, uz podršku Mesne zajednice Brestač, Opštine Pećinci i pećinačkog Kulturnog centra.

Oko 120 učesnika iz šest kulturno-umetničkih društava prodefilovalo je pre koncerta centrom Brestača, nakon čega su odigrali veliko kolo u samom centru naselja u koje su mogli da se uhvate i meštani i posetioci.

Pored DNNT „Kupinik“, na koncertu su nastupila i kulturno-umetnička društva „Dukati” iz Margite, „Posavina“ iz Crkvine, „Lijevče“ iz Razboja i „Dušan Stanković“ iz Čečave, a kao specijalni gosti nastupili su igrači Folklornog društva “Izvor Donji Tovarnik”.

Festival „Đeram – Čuvari tradicije“ postoji već 16 godina, a organizator je Udruženje „Đeram“.

-Ove godine na Festivalu učestvuje 30 kulturno-umetničkih društava i svako od njih je po jednom domaćin koncerta. Pošto pojedina društva učestvuju i u Malom Đermu gde nastupaju dečji ansambli i u Velikom Đermu gde nastupaju prvi ansambli, a imamo i Veteranski Đeram, ove godine će u okviru Festivala biti održano 45 koncerata. Večeras su nastupila dva kulturno-umetnička društva iz Srema, jedno iz Banata i tri iz Republike Srpske, a kroz koreografije je bila zastupljena cela Srbija i Republika Srpska. Izuzetno sam zadovoljan prikazanim programom i izvođačkim kvalitetom – izjavio je potpredsednik Udruženja „Đeram“ i počasni predsednik Kupinika Borica Ranisavljević, koji se ujedno zahvalio na podršci Mesnoj zajednici Brestač, pećinačkoj lokalnoj samoupravi i Kulturnom centru Pećinci.

Pre nešto više od dva meseca Brestač je bio domaćin Malom Đermu, na kojem je nastupilo sedam dečjih ansambala. Ovoga puta nastupilo je šest prvih ansambala koji su, zahvaljujući iskustvu, prikazali znatno viši izvođački kvalitet, kaže predsednik Saveta MZ Brestač Branislav Kovačević.

-Drago mi je što je Brestač, zahvaljujući saradnji sa Kupinikom, već dva puta ugostio učesnike festivala Đeram i nadam se da će se ova saradnja nastaviti, a naš Dom kulture je uvek otvoren za goste koji doprinose očuvanju tradicije našeg naroda – rekao je Kovačević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here