Naslovna Dogadjaj Briga o našoj planeti je briga o nama samima

Briga o našoj planeti je briga o nama samima

PODELI

Učenici Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“ iz Pećinaca oplemenili su nedavno školsko dvorište sa sadnicama hrasta lužnjaka i pitomog kestena, u saradnji sa Šumarskim fakultetom iz Beograda. Kako nam je rekla Milijana Srdić direktorka ove obrazovne ustanove, u akciji ozelenjavanja školskog prostora učestvovali su učenici osmog razreda i članovi učeničkog parlamenta, kao i učenici petog razreda članovi ekološke sekcije sa svojim nastavnicima.

Ozelenjavanje školskog prostora za cilj ima, po rečima direktorke Srdić, pre svega jačanje ekološke svesti kod učenika, a samim učestvovanjem u akciji učenici shvataju značaj posađenog jednog drveta za našu planetu, a sa samim tim i za nas same.

„Naši gosti sa Šumarskog fakulteta objasnili su deci sam postupak sadnje, a tokom interakvine radionice upoznali su ih sa njihovim ekološkim i humanitarnim aktivnostima, kako bi podstakli i naše učenike na slične inicijative. Drago mi je da su naša deca zainteresovana za ovakve aktivnosti i nadam se ćemo i dalje imati ovako uspešnu saradnju sa Šumarskim fakultetom na daljem uređenju i oplemenjivanju školskog prostora, a u planu je i sprovođenje humanitarne akcije Slatki karavan u okviru organizacije ,,Ujedinjena Srbija”, tokom koje bi deca donirala slatkiš za novogodišnje paketiće za decu sa Kosova i Metohije“ – rekla nam je Srdić i dodala da je do ove lepe saradnje škole i fakulteta došlo zahvaljujući humanitarnim i ekološkim akcijama kojima je prisustvovao i veroučitelj u pećinačkoj školi Slaviša Grujić.

Pećinačkim učenicima su se tokom akcije predstavili gosti sa Šumarskog fakulteta članovi Studentskog parlamenta, Nikola Popović i Dušan Petkovića student-prodekan, kao i osnivač humanitarne organizacije „Ujedinjena Srbija”, Valentino Popović, koji su se već dokazali u mnogobrojnim humanitarnim akcijama, kao i u eko akcijama koje doprinose zaštiti životne sredine.

Ova plemenita akcija ozelenjavanja i uređenja školskog prostora samo je jedan od primera brige o svojoj okolini, a po rečima direktorke Srdić učenici petog razreda i članovi ekološke sekcije formiraće sa svojim nastavnicima malu Ekološku patrolu, koja će biti zadužena za brigu o posađenim sadnicama, ali i za dalje akcije sađenja i oplemenjivanja školskog dvorišta.

„Ovakvim akcijama želimo pre svega da ukažemo deci na značaj očuvanja naše planete i da im razvijamo i širimo ekološku svest. Jer, treba da budemo hrišćani ne samo rečima, nego delima. Samo svojim ličnim primerom možemo da pokažemo da vodimo brigu ne samo o sebi, nego i o drugim ljudima i svemu što nas okružuje, i upravo svojim delima to dokažemo“ – kazala je Srdić.

Tokom akcije ozelenjavanja školskog prostora posađeno je 10 sadnica hrasta lužnjaka i 1 sadnica pitomog kestena, a akciji se priključio paroh sibački i popinački Milan Glavašević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here