Naslovna Srbija Brnabić: Politiku nećemo krojiti po želji svetskih moćnika

Brnabić: Politiku nećemo krojiti po želji svetskih moćnika

PODELI
Foto: © Sputnik / Lola Đorđević

SRBIJA – Srbija svoju politiku neće krojiti po željama svetskh moćnika izjavila je predsednica Vlade i potpredsednica SNS Ana Brnabić koja je naglasila i da postoji realan razlog za optimizam da će građani 3. aprila izabrati put u budućnost, a ne povratak u prošlost i da će dati poverenje ljudima i timu koji imaju jasan i konkretan plan za budućnost.

Znam da su se u prošlosti neretko donosile odluke koje bi se dopale nekim velikim silama ili moćnicima, ali Srbija više nije takva zemlja, rekla je Brnabićeva za “Politku” odgovarajući na pitanje da li Srbija može da odoli pritiscima ili je izvesnija odluka o sankcijama Rusiji.

Brnabićeva na pitanja vezana za izbore kaže da pred građane izlaze s konkretnim rezultatima.

Plata od 635 evra, Klinički centar Srbje, kardiovaskularna bolnica Dedinje 2, brza pruga Novi Sad-Beograd, obilaznica oko Čačka, Institut za razvoj veštačke ineligencije, Centar za sekvenciranje genoma …. jesu dela koja govore bolje i više od hiljadu reči, navela je premijerka.

Na pitanje da li je snignal da bi ponovo mogla da bude predsednica Vlade Srbije to što se na listi “Aleksandar Vučić Zajendo možemo sve” nalazi na 14. mestu, odmah iznad istaknutih ličnost iz nauke, kulture, Brnabićeva kaže da zaista ne razmišlja o tome.

Mi u SNS se ne borimo za vlast i funkcije već za mogućnost da nešto uradimo za svoju zemlju, rekla je ona i naglasila da imaju najbolji tim i najjaču listu na šta je posebno ponosna, navela je.

Vlada će se, kako naglašava, boriti svim snagama da građani u što manjoj meri osete posledice situacije u Ukrajini.

Ne bih se usudila da predviđam ništa, jer sve zavisi od toga koliko će sve ovo potrajati. Ipak, kao i u slučaju pandemije kada je Srbija među prvima nabavila i repispiratore i najmoderniju terapiju i vakcine, i ovaj put, pre svega zahvaljujući munjevitoj reakciji predsednika Vučića napunili smo robne rezerve i maksmilano spremno dočekali talas problema sa kojima se sada svi suočavaju, navela je ona.

Na pitanje da prokomentariše situaciju na KiM, to da Srbi prvi put neće glasati u svojim sredinama, da im stižu pretnje od Kurtija … Brnabić kaže da je naš narod u petak pokazao koliko je složan, jedinstven, hrabar i odlučan u nameri da iskaže svoje stavove i žaštiti svoja prava.

Nadam se da su to videli i predstavnici privremenih insitucija u Prištini, ali i čitava međunarodna zajednica, rekla je Ana Brnabić.

Na pitanje koliko smo daleko od mogućnosti postizanja istorijskog sporazuma, kaže da se plaši da smo svakim novim potezom Aljbina Kuritija sve dalje i da to nanosi štetu svima.

Navela je da za Briselski sporazum kaže da je mrtav jer drugačije ne može kada neki ljudi u 21. veku ne mogu da ostvare čak ni svoje biračko pravo.

– Zato se plašim da nas svaki Kurtijev potez udaljava od dogovora, rekla je premijerka.

Povodom sitaucije u regionu kaže da je vreme da prestane praksa, odnosno model ponašanja, da kada niste u mogućnosti ili jednostavno nemate hrabrosti da reakciju usmerite gde treba, iskalite bes na Srbiji.

Apsolutno nikoga ne ugrožavamo već pomažemo u najtežim trenucima svima i to ćemo nastaviti da radimo bez sumnje, rekla je Brnabić.

Nastavićemo da radimo na povezivanju regiona, na inicijativi Otvoreni Balkan i da pozivamo sve u regionu da nam se pridruže, gradićemo pruge, puteve i spajati ljude. Za nas je to put ka miru i stabilnosti i način zaštite interesa našeg naroda, kazala je.

Brbabić je rekla da veruje da će izveštaj evropskih posmatrača izbora u Srbiji biti fer po Srbiju.

Na pitanje koliko bi ministara zadržala u vladi, kada bi bila u takvoj prilici, Brnabić kaže da nikada ne komentariše rad ministara u medijima, da ceni rezulate, a da ih je ova vlada svakako imala, što znači da su bili dobar tim.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here