Naslovna Politika Brnabić: Protesti nemaju veze sa zakonima, već sa politikom

Brnabić: Protesti nemaju veze sa zakonima, već sa politikom

PODELI
Foto: politika.rs

Premijerka Ana Brnabić ponovila je danas da zakoni o referendumu i eksproprijaciji nisu pisani za Rio Tinto i navela da protesti nemaju nikakve veze sa ta dva zakona već sa politikom.

Brnabić je u izjavi za Tanjug rekla da je ono što govore organizatori protesta o tim zakonima ”brutalna laž” , a ne poluinformacija ili pogrešna informacija.

Istakla je da je izmenjen tekst Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi iz 1994.godine po kome je referendum bio punovažan ako je glasala većina građana koji imaju biračko pravo.

– Onda je promenjen Ustav 2006. godine, kada SNS nije bila na vlasti, niti Aleksandar Vučić, a član 203 stav 8 kaže da je promena Ustava usvojena ako je za promenu na referendumu glasala većina izašlih birača na tom referendumu, objasnila je premijerka.

Naglasila je da svi zakoni moraju da budu u skladu sa Ustavom i da je bilo potrebno da se promeni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi kako bi bio u skladu sa važećim Ustavom iz 2006. godine.

Strašno je koliko lažu i koliko su spremni da obmanjuju građane i da im mažu oči. Ovo je cela i jedina istina, naglasila je Brnabić.

Navela je i da Zakon o eksproprijaciji ne unosi nikakve, posebne nove pravne norme, niti na bilo koji način olakšava da se neka imovina, kako kaže, eksloatiše na bilo koji način.

To mora biti u skladu sa javnim interesom, a javni interes nije lako proglasiti i niko nije toliko bahat i bezobrazan da kaže da je javni interes nečiji stan, kako oni kažu, pa će neko da uradi eksproprijaciju tog stana. To je nemoguće, to su laži, kazala je premijerka.

Naglasila je da se taj zakon menja u minimalnom obimu i da je bio na javnoj raspravi, kao i da su kompanije davale predloge za izmene koje je Vlada Srbije odbacila i dodala da to može da se promeni.

Kako je rekla, niko ko traži da se taj zakon danas povuče nije dao nijedan komentar na predlog izmena i dopuna Zakona o eksproprijaciji tokom javne raspave.

Taj zakon nije išao po hitnoj, već redovnoj skupštinskoj proceduri i javni ineters ne može da proglasi bilo ko za bilo koji projekat. To je laž i oni to znaju. Protesti nemaju nikakve veze sa ta dva zakona već sa političkom agendom koju guraju, kazala je Brnabić,prenosi Tanjug.

Na pitanje o tome što pojedini organizatori protetsa pozivaju policiju da ”asistira” kako bi se smanjila mogućnost incidenata i da policija zaustavi autoput da bi okupljeni protestovali, Brnabić je ocenila da je to skandalozno i da govori o stepenu bahatosti i bezobrazluka organizatora protesta.

Naglasila je da policija sme da primeni samo zakon, a da organizatori proetsta pozivaju da se zakon prekrši.

Kako kaže, niko nema ništa protiv protesta, koji ne krše zakon, ne sprečavaju druge da se slobodno kreću i ne zaustavajljaju saobraćaj, posebno na međunaordnim putnim pravcima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here