Naslovna Dogadjaj „Brza pruga“ ruši kuću

„Brza pruga“ ruši kuću


Kada su u nedelju, 7. februara, došle u Čortanovce da obiđu kuću u Železničkoj bb Milica Radojević Popović i njena majka Sanja naišle su na šokantan prizor – pola imanja je nestalo, a gotovo uz samu kuću iskopan je rov koji je potpuno odsekao prilaz objektu, sve to da bi tuda prošla trasa „brze pruge“ Beograd – Budimpešta.

Niko ih nije obavestio da će početi radovi na izgradnji pruge preko njihovog imanja i da će im kuća biti odsečena, pa sada ne mogu iz nje da iznesu stvari i nameštaj.

Iako radovi na pruzi, koja je već uveliko trebalo da bude izgrađena, sporo napreduju, nije okončan spor pokrenut u sudu u Inđiji oko naknade za eksproprisanu imovinu.

Prema rečima, Milice Radojević Popović, u maju prošle godine na teren je izlazio veštak kako bi procenio vrednost imovine, ali njegov nalaz još nije poznat.

U međuvremenu, na teren su izašli radnici novosadskog preduzeća „Karin komerc“ koji su iskopali dubok rov za kanal pored pruge.

– To je ogromna kuća, sve stvari, aparati, nameštaj su tamo zarobljeni, ali mi sada ne možemo da priđemo kamionom ili traktorom da ih iznesemo. Oni možda mogu već sutra da sruše kuću, a mi bi godinama čekali na odštetu, kaže naša sagovornica.

– Eksproprijacija nije sporna, ali nismo dobili zakonski rok od šest meseci da se od dana isplate iselimo, kao što je važilo za sve okolne kuće i vikendice, priča Milica.

Iz uprave Infrastrukture železnice Srbije potvrđeno nam je da su katastarske parcele, koje su bile u vlasništvu porodice Radovanović (devojačko prezime Sanje Radojević) eksproprisane rešenjem Opštinske uprave opštine Inđija od 7. marta 2018. godine. Rešenjem Ministarstva finansija od 30. septembra 2019. dozvoljena je predaja u posed navedenih parcela, pre pravnosnažnosti odluke o naknadi.

Rešenje je prosleđeno izvođaču radova još 11. oktobra 2019. godine.

U IŽS potvrđuju da je posle odbijanja ponude za nadoknadu eksproprisanih parcela predmet prosleđen vanparničnom odeljenju suda i postupak je još u toku.

„Infrastruktura železnice Srbije“ dala je nalog advokatima da zaključe poravnanje sa porodicom Radovanović i, kako najavljuju iz Beograda, poravnanje će biti zaključeno na prvom narednom ročištu. Nakon toga porodici Radovanović biće isplaćen iznos na ime eksproprisanih parcela, u okviru ovog projekta.

Prema podacima koje smo dobili iz uprave IŽS, do sada je na trasi pruge za velike brzine Stara Pazova – Novi Sad eksproprisano oko 1.500 parcela.

„Na trasi brze pruge Stara Pazova – Novi Sad ostala je nerešena još samo jedna parcela u KO Inđija, a predlog za eksproprijaciju podnet je još 2018. godine“, potvrđeno je iz uprave „Infrastrukture železnice Srbije“.

IZVORdanas
Prethodna vestBosanci uhašeni zbog masovne tuče u Novom Sadu
Sledeća vestŠid: Smeće će se odvoziti i tokom praznika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here