Naslovna Dogadjaj Buđanovci: Na današnji dan OBOREN JE “NEVIDLJIVI” F-117A ! (VIDEO)

Buđanovci: Na današnji dan OBOREN JE “NEVIDLJIVI” F-117A ! (VIDEO)

PODELI

U atar sremskog sela Buđanovci 1999. godine, za vreme NATO bombordovanja Srbije, pao je američki lovac bombarder “F-117A”, takozvani “nevidljivi”, kojeg je oborila protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije.

Ambasador Nemačke u poseti KPZ Sremska Mitrovica

Bilo je to najveće poniženje ratnog vazduhoplovstva SAD, i izazvalo je nevericu i šok u NATO, a posebno u Vašingtonu.

Do tada se smatralo da avion savremenene tehnologije, simbol moći i neuništivosti, koji se smatrao nevidljivim za radare, nije moguće oboriti.

Letilicu je oborio je 3. divizion 250. brigade Protivvazdušne odbrane, koji su u 20.42 sati, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i “maloj tehničkoj inovaciji” uspeli da ga pogode sa zemlje.

Planinarski klub iz Rume uspešno započeo novi sezonu!

“Noćni soko” pao je u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa “neva”, a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

F-117A je opremljen sa dva “dženeral elektrik F404” turbo motora i četvorostepenom kontrolom leta, nosi različito naoružanje, ima savremeni navigacioni sistem integrisan u digitalni pane u kabini, koja pojačava efikasnost misije.

Cena tog aviona, po nameni – lovca, kojeg je od 1982. do 1990. godine proizvodila američka kompanija “Lokid”, iznosila je 45 miliona dolara.

Opština Pećinci: Tri potencijalna banjska lokaliteta

Avion je dugačak 20,3 metara, visok 3,8 metara sa rasponom krila od 13,3 metara, a postiže maksimalnu visoko nadzvučnu brzinu od 0,9 maha.

“Noćni soko” je izuzetnu reputaciju stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je, po objavljenim podacima, 1.270 puta proleteo neprimećen nad iračkim radarima, u 39 borbenih misija.

Ruma – DOKAZ DA POSVEĆENOST I ODGOVORNOST DAJU REZULTAT!

F-117A je konstruisan u obliku brušenog dijamanta, što je neuobičajeno za letilice te namene, a u američkoj vojnoj terminologiji dobio je naziv “stelt”, što na engleskom jeziku znači “krišom”, “u potaji”, ili “nevidljivi avion”.

Avioni tog tipa konstruisani su sa oštrim uglovima, koji predstavljaju skup krivina od kojih se odbijaju radarski zraci, a zahvaljujući sačinjenim specijalnim kompozitnim materijalima utiču da se letilica ne može registrovati na radaru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here