Naslovna Srem Fruška gora Buđav lebac preplavio Frušku goru!

Buđav lebac preplavio Frušku goru!

PODELI
Foto: Dušan Tomić

Gomile bačenog buđavog hleba, na nekoliko mesta u Nacionalnom parku “Fruška gora”, već mesecima šokiraju planinare i ljubitelje prirode, od kojih su neki foto-zapisima objavljenim na društvenim mrežama ukazali na ogroman problem.

Sava ne ugrožava opštinu Pećinci!

Dušan Tomić, planinarski vodič iz društva “Naftaš”, minulog vikenda je u šetnji “Dolinom kestenova”, jednom od najlepših predela Fruške gore, u napuštenom planinarskom domu “Stranputica”, nekadašnjeg, sada nepostojećeg društva “Kesten” iz Ledinaca, zatekao stotine razbacanih vekni.

– To je na potezu ispod “Crvenog čota”, a dotle vodi i “tucanik”, put kojim se autom može doći sa “Testere”. Bio sam šokiran, kao i moji prijatelji i 50 planinara iz Iriga, koje smo sreli na licu mesta. Jer, znam da društvo “Kesten” i njihov dom ne postoje već dve decenije. Unutar ruiniranog objekta ubačene su stotine vekni raznog hleba. Ne znam čemu to služi, možda da se životinje hrane, ali zašto je to onda unutar objekta. Na najlonskom pakovanju tost-hleba video sam datum da je proizvedeno u januaru ove godine. Ne znam, ne verujem da životinje to jedu. – rekao je Tomić.

Foto: Dušan Tomić

Zatim, Snežana Ćurguz, članica planinarskog društva “Stražilovo”, kako potvrđuje, 10. marta ove godine u šetnji s prijateljima “naletela” je na sličnu gomilu hleba bačenog kraj potoka Dubočaš.

– Zabeležila sam to telefonom iz daljine, jer od, blago rečeno, neprijatnog mirisa nismo prilazili. Videlo se da ima hleba, krofni, peciva, pakovanja u kesama i da je sve bačeno pored hranilice za životinje i da se sve ubuđalo. – kaže Ćurguzova.

Foto: Snežana Ćurguz

Ruža Helać, predsednica “Vojvođanske zelene inicijative”, ističe da se sa aktuelnim problemom na Fruškoj gori upoznala preko društvenih mreža, ali i da njihova “zelena patrola” još nije reagovala na ovu temu.

– Smatram da životinje ne mogu da jedu tako bačen hleb. “Zelena patrola” istražuje mnogo toga, posebno na Fruškoj gori, a nedavno smo imali i emisiju o tome. – rekla je Helaćeva.

Za putnu infrastrukturu Srema 1,3 milijarde dinara!

U Nacionalnom parku “Fruška gora” ističu da se hleb, koji se nalazi u napuštenom objektu, ne koriste za hranjenje životinja, ali i da ne znaju ko ga je tamo bacio.

– Po izveštaju čuvarske službe JP “Nacionalni park Fruška gora” nepoznata osoba je pre nekoliko dana dovezla znatnu količinu hleba i odložila ga u “Stranputici”. To je još jedan slučaj pravljenja nelegalne deponije na području Nacionalnog parka, o čemu smo više puta izveštavali javnost i ukazivali da je svako odlaganje smeća na području parka kažnjivo. Podneta je prijava protiv N.N. lica, a Služba čuvara prirode je već izvesnu količinu uklonila na propisanu deponiju. – navodi se u saopštenju Nacionalnog parka “Fruška gora”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here