Naslovna Srem Fruška gora Buđenje Fruške gore: Otvorena Mihizova kuća u Irigu

Buđenje Fruške gore: Otvorena Mihizova kuća u Irigu

PODELI

U okviru projekta „Buđenje Fruške gore“ koji realizuje Pokrajinska vlada u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad 2021“, u Irigu je otvorena obnovljena rodna kuća Borislava Mihajlovića Mihiza, poznatog sprskog pesnika, književnog kritičara, dramaturga.

Kuću velikog imena naše književnosti, pozorišta i kulture otvorio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je ovom prilikom rekao da je ponosan što je ovaj Centar deo projekta „Buđenje Fruške gore“, čiji je smisao da se neprocenjivo duhovno, kulturno i prirodno blago oživi.

„Ovde u Irigu, kroz snažno delovanje Srpske čitaonice – sa granicama koje su već davno omeđene, kroz mali deo svog života koji je on ovde ostavio i nasleđe kojim se Irig ponosi, jasno je da je Mihiz tu, da je i dalje među nama. Ponosan sam što smo na ovom projektu radili zajedno, opština Irig, njegova porodica i Pokrajinska vlada i što smo uspeli da ga realizujemo na način koji je dostojan Mihizovog dela“, rekao je predsednik Mirović i dodao da će u Irigu biti realizovan i projekat „Mihiz – šetnja kroz nasleđe“ sa citatima iz njegovih dela, kao deo velikog projekta uređenja centra Iriga.

Cilj projekta „Buđenje Fruške gore“ je da se u naredne tri godine razviju i unaprede kulturne tačke na Fruškoj gori, odnosno da se kroz kapitalne infrastrukturne projekte u najstarijem Nacionalnom parku u Srbiji, brojni lokaliteti i manifestacije učine dostupnijim, vidljivijim i privlačnijim.

U okviru ovog projekta, Fondacija „Novi Sad 2021“ će na Fruškoj gori realizovati više od 30 kulturnih projekata u koje će biti uključeno 11 institucija kulture, preko 300 kulturnih radnika i više od 40 nevladinih organizacija.

Projekat „Buđenje Fruške gore“ pokrenut je u junu prošle godine konferencijom održanom u Kapeli mira u Sremskim Karlovcima gde je zaključeno da je titula Evropske prestonice kulture idealna prilika da se, osim geografskih, pokrenu i oni društveni potencijali koje neguje Fruška gora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here