Naslovna Srem Sremska Mitrovica BUĐENJE IMPERIJE: Otkriće palate cara Maksimijana oživeće Sirmium

BUĐENJE IMPERIJE: Otkriće palate cara Maksimijana oživeće Sirmium

PODELI

Arheološko nalazište Glac, u blizini Sremske Mitrovice koje istražuju australijski i srpski naučnici, danas su posetili Vladan Vukosavljević ministar kulture i informisanja Republike Srbije, Džulija Fini amabasadorka Australije u Srbiji i Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice. Delegacija je potom posetila rekonstruisan Žitni trg sa rimskim iskopinama i ustanove kulture.

Foto: Sirmiuminfo

Australijsko – srpski arheološki projekat „Glac” traje već dve godine, druga faza radova završava se sutra, a treća faza iskopavanja počeće u septembru 2019. godine. Arheološko nalazište je na oko četiri kilometra od nekadašnjeg Sirmijuma, koji je krajem III i u IV veku bio jedna od četiri prestonice Rimskog carstva. U Sirmijumu i neposrednoj okolini rođeno je deset rimskih careva, a veruje se da je car Maksimijan podigao palatu nedaleko od Sirmijuma, današenje Sremske Mitrovice gde su njegovi roditelji živeli i radili kao nadničari.

Na tragu ovog podatka i otkrićem ostataka bedema i utvrđenja, skupocenog mozaika i luksuznih vrsta kamena na lokalitetu Glac, posebno ljubičastog porfira koji je iskopavan samo u rudnicima Egipta, a znajući da su u rimsko doba ljubičastu boju mogli su da nose samo imperatori, arheolozi su došli do pretpostavke da se upravo na ovom mestu nalazila palata cara Maksimijana Herkulija.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here