Naslovna Srem Sremska Mitrovica BUĐENJE IMPERIJE: Otkriće palate cara Maksimijana oživeće Sirmium

BUĐENJE IMPERIJE: Otkriće palate cara Maksimijana oživeće Sirmium

PODELI

Arheološko nalazište Glac, u blizini Sremske Mitrovice koje istražuju australijski i srpski naučnici, danas su posetili Vladan Vukosavljević ministar kulture i informisanja Republike Srbije, Džulija Fini amabasadorka Australije u Srbiji i Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice. Delegacija je potom posetila rekonstruisan Žitni trg sa rimskim iskopinama i ustanove kulture.

Foto: Sirmiuminfo

Australijsko – srpski arheološki projekat „Glac” traje već dve godine, druga faza radova završava se sutra, a treća faza iskopavanja počeće u septembru 2019. godine. Arheološko nalazište je na oko četiri kilometra od nekadašnjeg Sirmijuma, koji je krajem III i u IV veku bio jedna od četiri prestonice Rimskog carstva. U Sirmijumu i neposrednoj okolini rođeno je deset rimskih careva, a veruje se da je car Maksimijan podigao palatu nedaleko od Sirmijuma, današenje Sremske Mitrovice gde su njegovi roditelji živeli i radili kao nadničari.

Na tragu ovog podatka i otkrićem ostataka bedema i utvrđenja, skupocenog mozaika i luksuznih vrsta kamena na lokalitetu Glac, posebno ljubičastog porfira koji je iskopavan samo u rudnicima Egipta, a znajući da su u rimsko doba ljubičastu boju mogli su da nose samo imperatori, arheolozi su došli do pretpostavke da se upravo na ovom mestu nalazila palata cara Maksimijana Herkulija.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here