Naslovna Srem Sremska Mitrovica Čalma: Dan paradajza

Čalma: Dan paradajza

PODELI

„Dan paradajza” održan je u organizaciji Agencije za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovice i povrtara iz Čalme. Ova manifestacija okupila je povrtare ne samo iz Srema, nego i iz Banata i Bačke.

Na poljima pod paradajzom posetioci mogli su da vide kvalitetne sorte paradajza i njihove praktične efekte nakon ovogodišnje velike borbe za očuvanje roda.

Na skupu koji je počeo na njivi povrtara Tihomira Bojanića istaknuta je i potreba za udruživanjem u cilju boljeg i lakšeg snabdevanja tržišta koje je zainteresovano za otkup.

„Nekoliko godina smo planirali da napravimo jednu ovakvu manifestaciju, ali su nas neki faktori na koje ne možemo da utičemo uvek sprečavali, pa je tako na primer prošle godine grad pobio velike količine zasada i nije bilo smisla ovako nešto oganizovati. Inače, moram da dodam da je u organizaciji pomoć pružila i firma „Agrostar”, predstavnik „Syngenta” proizvoda, a sam cilj ove manifestacije jeste da pokažemo na koji način mi proizvodimo paradajz, koje sorte uzgajamo i na koji način, kao i da pokušamo da se organizjemo i oformimo jedno udruženje koje će okupiti nas proizvođače kako bi na tržštu bili konkurentniji,” rekao je povrtar Tihomir Bojanić.

Uz pomoć Agencije za ruralni razvoj grada na poljima između dva sela Čalma i Divoš prisutni su imali priliku da se upoznaju sa novim sortama i uvere se u kvalitet. Ovom prilikom predstavljene su nove sorte paradajza koje daju do 70 tona po hektaru kvalitetnog roda i bez navodnjavanja.

Domaćin kaže da će se manifestacija organizovati i narednih godina u želji da se šire iskustva ali i stvaraju novi kontakti za zajednički nastup na tržištu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here