Naslovna Hronika Carinici sprečili krijumčarenje preko 4.000 boksova cigareta

Carinici sprečili krijumčarenje preko 4.000 boksova cigareta

PODELI
Foto: ilustracija

Carinici su na prelazu Špiljani sprečili krijumčarenje preko 4.000 boksova cigareta sa crnogorskim akciznim markicama, sapštila je danas Uprava carina.

Navodi se da su cigarete nađene kod 35-godišnjeg vozača kamiona novopazarskih registarskih oznaka, kojem je dograđen tajni “bunker” do vrha ispunjen boksovima cigareta.

Carinici su pronašli 810.000 cigareta, koje su sa vozačm i prikolicom kamiona predate tužilaštvu i policiji u dalju nadležnost.

Na graničnim prelazima Šid i Batrovci sprečen je pokušaj krijumčarenja zbirke antikvitetnog srebrnog novca, predmeta od slonove kosti i satova, saopštila je danas Uprava carina.Prekršaj je otkriven u petak, u kamionu hrvatskih registarskih oznaka, koji je iz Peći ka Zagrebu prevozio stari nameštaj i aparate za merenje struje.

Vozač je naveo da ne prevozi ništa drugo, ali je kamion detaljno pregledan mobilnim skenerom na prelazu Batrovci.

Torba puna vrednih antikviteta otkrivena je u tovarnom delu, zatrpana prijavljenom robom.

U torbi su nađena 82 metalne kovanice iz različitih perioda, najverovatnije od srebra, ukupne težine preko dva kilograma.

Najviše je američkih dolara od 1795. do 1922. godine, kovanica britanskih funti, austrijskih šilinga, novozelandskih kruna s kraja 19. veka i iz prve polovine 20. veka.

Nađene su i tri narukvice, po svemu sudeći – saopštila je Carina, izrađenih od slonove kosti, i sedam ženskih ručnih satova, za koje se takođe pretpostavlja da imaju antikvitetnu vrednost.

Zbirka će biti podvrgnuta stručnoj ekspertizi, ukoliko je reč o originalnim primercima, pojedine od kovanica, prema pretpostavkama stručnjaka, “mogu da dostignu basnoslovne sume na tržištu antikviteta”, tvrdi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here