Naslovna Zabava ‘Čarobne pečurke’ počele su da rastu u krvotoku čoveka koji ih je...

‘Čarobne pečurke’ počele su da rastu u krvotoku čoveka koji ih je ubrizgao intravenozno

PODELI
Foto: Pixabay

Psihoaktivno jedinjenje u „čarobnim pečurkama“, psilocibin (psilocybin, eng.) se pokazao kao efikasan tretman za rešavanje problema mentalnog zdravlja poput depresije.

Nažalost, 30-godišnji bipolarni muškarac iz Nebraske pokušao je da se leči ubrizgavanjem pečuraka u krv, umesto da ih pojede. U roku od nekoliko dana, iskusio je simptome mučnine i otkazivanje organa, dok su gljivice počele da rastu u njegovoj krvi.

Neidentifikovani pacijent proveo je više od tri nedelje dišući kroz respirator u bolnici, dok se polako bližio smrti.

Studija slučaja ovog čoveka, objavljena u Journal of the Academy of Consultation-Liaison Psychiatry, otkrila je da je pacijent prestao da uzima svoje bipolarne lekove u pokušaju da smanji upotrebu opiodnih analgetika. Ali tokom serije manično-depresivnih epizoda koja je usledila, čitao je o magičnim pečurkama kao opciji lečenja, pa je došao na ideju da gljivice skuva u tečno stanje i ubrizga ih intravenozno.

Nekoliko dana nakon injekcije, počeo je da doživljava ogroman umor. Usledili su dijareja, mučnina, počeci žutice i povraćanje krvi. Njegova prestravljena porodica ga je potom hitno prevezla u bolnicu, gde je osam dana bio smešten na odeljenju intenzivne nege.

Neposredna analiza krvi pokazala je da je patio od bakterijske infekcije uzrokovane mikrobom po imenu Brevibacillus. Takođe je bio pozitivan na gljivičnu infekciju Psilocybe cubensis, što je najviše zaprepastilo lekare – to je značilo da mu pečurka koju je ubrizgao trenutno raste u krvi.

Pacijentu se brzo pogoršavalo stanje, pa je zbog akutne respiratorne insuficijencije morao da bude stavljen na respirator. Njegova pluća su se punila tečnošću kao imuni odgovor na infekcije njegovog tela. Na kraju, ispiranje njegovog sistema i tura antibiotika su spasili dan. Iako je pacijent preživeo, bolničkom timu je trebalo 22 dana da ga spasi.

Pozitivan uticaj supstance iz ‘Magičnih pečurki’

Prethodna i trenutna istraživanja su pokazala da psilocibin (psilocybin, eng.) može imati ogroman pozitivan uticaj na osobe sa visokom anksioznošću. I Univerzitet u Njujorku, Džons Hopkins, sproveo je studije na pacijentima obolelih od raka, koji pate od neverovatnog straha od smrti, i otkrili da je lek dramatično poboljšao njihovo blagostanje.

U nekim slučajevima, i u većini istraživačkih studija o prednostima magičnih pečuraka, naučnici daju lek u obliku tableta. Izuzetno je retko da lekari uvedu lek intravenozno. Iako je izveštaj iz 2018, u časopisu Neuropharmacology, potvrdio intravenozno uvođenje leka, ove injekcije se pažljivo nadgledaju i kontrolišu.

Štaviše, ti injekcioni šotovi sadrže samo jedinjenje psilocibina – potpuno odvojeno od bilo koje gljive.

Dok je pomenuti čovek iz Nebraske bio dovoljno mudar da skuva svoje pečurke u čaj, nije uspeo da odvoji tečnost od gljivica. Studija je primetila da je filtrirao tečnost kroz „vatu“ pre injekcije, ali bezuspešno. Srećom, lekari su uspeli da ga spasu pre nego što se njegova tragična greška završila smrtnim ishodom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here