Naslovna Srem Čarobni ukusi ravnice

Čarobni ukusi ravnice

PODELI
Foto: vecernje novosti

MIRIS štrudle, krofni, ukus šunke i kulena, pa još zaliveni čašom dobrog vina – za mnoge su već dovoljan razlog za posetu Vojvodini. A kada se ovim gastronomskim čarima dodaju kulturno nasleđe, lepote Fruške gore, Save i Dunava, pozivnici za posetu se teško može odoleti.

Vojvodina je toliko široka i raznovrsna da u njoj svako može pronaći neki delić za sebe. Nudi bezbroj zanimljivih poznatih destinacija, ali i male kutke, još skrivene od očiju većine turista. U zavisnosti da li vole da pešače, pecaju, plivaju, posmatraju ptice, voze bicikl ili da plove, gosti mogu izabrati svoj omiljeni izlet i deo Vojvodine.

Za one koji krenu kroz Srem nezaobilazna “stanica” je etno-park Kupinovo, koje se nalazi u zagrljaju Obedske bare i reke Save.

U specijalnom rezervatu prirode Zasavica, gosti mogu uživati u vožnji čamcem kroz trsku i lokvanje. Čaroban je i pogled sa vidikovca na zaštićeno prirodno stanište, u kome su nastanjene mnoge retke biljne i životinjske vrste. Domaćini pripremaju gastronomske specijalitete od mangulice, tartufa i ekskluzivnog magarećeg mleka. Tu je izgrađen i jedan od najsavremenijih kampinga na našim prostorima, koji zadovoljava sve evropske standarde. Omiljeno je mesto ljubitelja prirode, istraživača i posmatrača ptica, ali i cikloturista.

Carska palata, jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta nalazi se u Sremskoj Mitrovici. Ovaj grad ispod svojih ulica i kuća krije tragove nekada raskošnog i moćnog rimskog – Sirmijuma. Uz pomoć 3D naočara, turisti se mogu vratiti kroz vreme i prošetati odajama palate kroz koju su koračali imperatori.

Grad je smešten u plodnoj ravnici, sremskoj i još ravnijoj mačvanskoj, uz južne padine pitome Fruške gore, bogate šumama i vinogradima i ljupkim seoskim domaćinstvima. Na levoj obali reke Save nalazi se gradsko jezgro sa najlepše uređenom rečnom plažom.

Turisti mogu videti ostatke mamuta i praistorijskog jelena, kao i bogatu i unikatnu kolekciju antičkog novca i zlatnika – unikatni avarski zlatni pojas, monumentalni Sunčani sat, kao deo postavke Muzeja Srema, potom Baziliku Svetog Dimitrija, raskošnu arhitekturu i jedinstvene trouglaste trgove.

Među lokalitetima koje obavezno treba videti na ovoj trasi se svakako ističu fruškogorski manastiri – Šišatovac, Petkovica, Kuveždin i Bešenovo – koji su deo srpske Svete Gore. Među njima su i Ravanica u Vrdniku i manastir Jazak. Vredi posetiti i Banju Vrdnik u kojoj su nedavno otvorene i prve terme u Srbiji sa osam bazena.

Putovanje po Vojvodini može se završiti u nekoj od brojnih sremskih vinarija na padinama Fruške gore – u Sremskim Karlovcima, Irigu, Erdeviku, Banoštoru ili Neštinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here