Naslovna Vreme ČEKA NAS NAJHLADNIJA ZIMA U POSLEDNJIH NEKOLIKO GODINA: Evo u kom periodu...

ČEKA NAS NAJHLADNIJA ZIMA U POSLEDNJIH NEKOLIKO GODINA: Evo u kom periodu ćemo se najviše SMRZAVATI

PODELI
Foto: metoffice.gov.uk

Ova zima će biti bitno drugačija od nekoliko prethodnih, sa količinom padavina iznad proseka, posebno u decembru i februaru, kaže meteorolog Marko Čubrilo. Kako je saopštio, treba da se spremimo na češću pojavu snega u odnosu na protekle zime.

– Najhladniji period je verovatno kraj decembra i veći deo januara, a najhladniji mesec najverovatnije januar. U januaru moguća pojava jakih mrazeva. Februar bi mogao doneti nešto toplije vreme, ali postoji određena verovatnoća (oko 40%) da i ovaj mesec bude relativno hladan – kaže Čubrilo.

Našem delu Evrope sledi dosta promenjljiv decembar, uz česte padavine i smene otopljenja i zahlađenja.

– Kako mesec bude odmicao, a količina hladnog vazduha na severu bude rasla sve češće će hladne epizode donositi sneg i u niže predela. Sa ovakvom sinoptikom ovaj mesec bi imao značajan suficit padavina. Krajem meseca može doći do jačeg zahlađenja. U takvim uslovima jaunar bi mogao biti hladan i bogat snežnim padavinama – rekao je Čubrilo.

Kako dalje objašnjava, februar bi takođe mogao biti veoma bogat padavinama, a kako nema signala za visok vazdušni pritisak nad jugoistokom Evrope, vrlo verovatno je da bi ka nama često dolazilo do uapada vrlo hladnog vazduha koji bi opet iz Rusije ovog puta direktno išao ka središnjoj Evropi, a onda u naletima i ka nama.

– To bi verovatno donelo relativno hladan februar bogat padavinama, ali uz moguće periode toplijeg ili na kratko relativno toplog vremena.

Podsećamo, na gotovo celoj teritoriji Srbije upaljen je žuti meteo-alarm, što znači da nas očekuje potencijalno opasno vreme danas.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here