Naslovna Srbija Cena hrane će rasti sve dok traje pandemija?

Cena hrane će rasti sve dok traje pandemija?

Foto: istock

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u septembru 2021. godine, u odnosu na isti mesec 2020. godine, povećane su za 41,4%, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Rast cena hrane posledica su pandemije kovid-19, i dokle god ona bude trajala, i cene hrane – voća, povrća, uljarica i žitarica će ići nagore kaže za Dnevnik agrarni analitičar iz Novog Sada Žarko Galetin.

Po njegovim rečima cena pšenice beleži rast i dostiže istorijske rekorde i dokle god bude kilogram pšenice išao nagore beležiće istorijski maksimum.

– I druge primarne kulture, takođe, beleže rast, nikada do sada zabeležen, s tim što na te cene uticaja imaju dešavanje na svetskim tržištima i berzanaskim kretanjima – predočava Galetin i navodi da na cene povrća ne utiču dešavanja na inotržištima, već da posledice skupog kupsa, krompriara, i drugog povrća treba tražiti u lokalnim okruženjima.

Na te cene uticala je klima, preciznije ovoga leta velika suša, koja je donela da prinosi budu slabiji.
– Odnos između ponude i potražnje nije bio ravnomeran pa je doveo da kiloram krompira bude blizu stotinu dinara, a kilogram kupusa da se ne može naći ispod 70 dinara, što je nezavbeleženo – naveo je Galetin.

IZVORekapija
Prethodna vestZakonom protiv lažnih adresa i fantomskih firmi
Sledeća vestVaterpolisti Srbije sa Italijom i Slovačkom u Svetskoj ligi

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here