Naslovna Posao CENE AGREGATA SKAČU NAKON NAPADA NA POSTROJENJA U SAUDIJSKOJ ARABIJI

CENE AGREGATA SKAČU NAKON NAPADA NA POSTROJENJA U SAUDIJSKOJ ARABIJI

PODELI
foto: 021.rs

Globalne cene energenata skočile su posle napada na ključna naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Ovim napadom, onesposobljeno je više od pet odsto globalnog snabdevanja tim energentom. Napad je izvršen dronovima u subotu na dva naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, jedno od kojih je najveće na svetu, čime je za preko 50 odsto smanjena proizvodnja saudijskog državnog naftnog giganta Aramko. Moglo bi da potraje nedeljama da postrojenja ponovo počnu da rade punim kapacitetom.

Aramko je saopštio da je zbog napada njegova dnevna prozvodnja nafte pala za 5,7 miliona barela dnevno, što predstavlja više od pet odsto svetske dnevne proizvodnje. Većina ove proizvodnje ide u Aziju. Referentna sirova nafta Brent skočila je za skoro 20 odsto na počeku trgovanja jutros pre nego što se u nastavku trgovanja smirila na porastu od 10 odsto i prodavala se za 66,28 dolara po barelu. Cena zapadnoteksaške sirove nafte porasla je devet odsto, a benzin i ulje za grejanje su skočili osam odnosno sedam odsto pre otvaranja tržišta u Njujorku. 

Američki zvaničnici objavili su satelitske snimke oštećenja u centru glavnog saudijskog naftnog polja i fabrike za preradu nafte, navodeći da razaranje ukazuje da je subotnji napad došao iz Iraka ili Irana, a ne iz Jemena, kako su tvrdili jemenski Hutu pobunjenici koji su preuzeli odgovornost za napad. 

Iran je američke navode nazvao “maksimalnim lažima” i odbacio bilo kakvu odgovornost za napad. Irak je takođe naveo da napad nije izveden sa njegove teritorije. Saudijska Arabija obećala je da će iz svojih zaliha nadoknaditi manjak i održati snabdevanje globalnih tržišta i žuri se da popravi oštećenja na svom postrojenju Abkaik i naftnom polju Kurais. Američki predsednik Donald Tramp rekao je juče da Amerika veruje da zna ko je iza napada, njegov državni sekretar Majk Pompeo je okrivio Iran prethodnog dana.

Tramp je preko Tvitera napisao da čekaju proveru i da čuju od Saudijaca za koga oni veruju da je iza napada, da bi odlučili kako će dalje. Jedan američki zvaničnik rekao da su sve opcije moguće uključujući i vojni odgovor ali da nisu još donete odluke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here