Naslovna Svet Ciljevi druge faze – kontrola nad Donbasom i južnom Ukrajinom

Ciljevi druge faze – kontrola nad Donbasom i južnom Ukrajinom

PODELI
Izvor: EPA-EFE/MIKHAIL PALINCHAK

Rusija planira da preuzme punu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom, u okviru druge faze vojne operacije u Ukrajini, izjavio je danas vršilac dužnosti komandanta ruskog Centralnog vojnog okruga Rustam Minekajev.

On je, na godišnjem sastanku Saveza preduzeća odbrambene industrije Sverdlovske oblasti, rekao da Rusija planira da obezbedi kopneni koridor do Krima, prenosi RIA Novosti.

Od početka druge faze specijalne operacije, koja je pokrenuta pre dva dana, jedan od zadataka ruske vojske je da uspostavi potpunu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom, što će omogućiti da bude obezbeđen kopneni koridor do Krima, kao i uticaj na vitalne objekte ukrajinske ekonomije, rekao je Minekajev.

Dodao je da će kontrola ruske vojske nad jugom Ukrajine pružiti mogućnost pristupa Pridnjestrovlju.

Kontrola nad jugom Ukrajine je još jedan izlaz u Pridnjestrovlje, gde je takođe zabeleženo ugnjetavanje stanovništva koje govori ruski, rekao je Minekajev.

Naveo je da se ruska vojska prilagodila taktici koju su ukrajinske jedinice koristile u prvim danima rata, a koja se sastojala u tome da, nakon probijanja napred, ruske jedinice upadnu u postavljene zasede i pretrpe gubitke.

Minekajev je istakao da su se ruske oružane snage vrlo brzo prilagodile tome i promenile taktiku. Oružane snage Rusije prilikom izvođenja udara ne trpe nikakve gubitke. To više od svega ubija moral pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, dodao je Minekajev.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here