Naslovna Magazin Zdravlje Crna zova: Prednosti i mane bobica

Crna zova: Prednosti i mane bobica

PODELI
Foto: UPMC HealthBeat

Plod crne zove koristi se vekovima u ishrani i lekovima širom Severne Amerike i Evrope, gde najčešće i raste.

Tradicionalno se koristila za suzbijanje bolova, upala i otečenosti. Danas se obično mogu naći u obliku sirupa, čajeva ili suplemenata koji podržavaju imuni sistem i pomažu u borbi protiv prehlada i gripa.

Crna zova se uglavnom preporučuje u sezoni prehlada i gripa. Pokazano je da tečni ekstrakt iz bobica ograničava aktivnost protiv patogenih bakterija.

Dobar su izbor vitamina i minerala. Sadrže malo kalorija, ali veliku količinu vitamina C, magnezijuma i potasijuma. Sadrže flavonoide i fenolne kiseline koji štite od oksidativnog stresa izazvanog reaktivnim vrstama kiseonika. Previše oksidativnog stresa je povezano sa razvojem brojnih hroničnih i neurodegenerativnih bolesti. Ali, napomena je da crna ribizla ne treba da zameni prepisane lekove i medicinske tretmane.

Treba znati da kora, lišće i koren ove biljke sadrže sambunigrin, hemijsko jedinjenje, koji može da oslobađa cijanid. Kada su bobice zrele ili kuvane, ne sadrže ovu potencijalno opasnu supstancu. Ako pravite svoj sirup, vodite računa da plod bude temeljno skuvan.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here