Naslovna Srbija CRVENI METEOALARM: Sutra u Srbiji velike količine padavina; Sektor za vanredne situacije...

CRVENI METEOALARM: Sutra u Srbiji velike količine padavina; Sektor za vanredne situacije u pripravnosti

PODELI

U Srbiji je za četvrtak najavljen crveni meteoalarm, odnosno najopasniji stepen kojim meteorolozi upozoravaju na vrlo opasno vreme i pojave takvog inteziteta koje mogu da prouzrokuju veliku materijalnu štetu i budu opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Najviše padavina se očekuju u Beogradu, kiša sa količinom padavina većom od 60 litara po metru kvadratnom za jedan dan U Sremu se očekuje ista količina padavina kao i u prestonici, ali i izazivanje poplava. Zapadnu i jugozapadnu Srbiju, pored obilnih padavina očekuje i sneg.

U ovim krajevima se u noći četvrtak na petak očekuje i preko 60mm kiše za 24 sata, dok će u ostalim pasti 20 do 30 mm kiše. U brdsko-planinskim predelima u četvrtak i petak se očekuju snežne padavine. Prognozira se da će pasti oko 30 cm vlažnog snega, kao i da će zbog pojačanog severnog i severoistočnog vetra biti i vejavice i stvaranja snežnih nanosa.

Ono na šta Republički hidrometeorološki zavod takođe, upozorava je i povećanje vodostaja u četvrtak i petak (5. i 6. marta).

Na Savi kod Šapca vodostaj će dostići granicu redovne odbrane od poplava tokom 05. marta, dok će na Kolubari, Tamnavi, Ljigu, Ubu, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi vodostaji tokom 5. i 6. marta prevazići granice redovne odbrane od poplava sa mogućnošću dostizanja granica vanredne odbrane od poplava.

Takođe, vodostaj će prevazići granice redovne odbrane od popolava toko subote i na Mlavi, Peku i Timoku. Vodostaji će tokom ta dava dana preći upozoravajuće nivoe i na gornjim tokovima Zapadne i Južne Morave.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova obavestio je okružne, gradske i opštinske štabove za vanredne situacije da preduzmu sve operativne i preventivne mere u sklopu jedinstvenog sistema zaštite i spasavanja, naročito na preduzimanju mera na odbrani od poplava na vodotokovima drugoga reda i sprečavanja pojave “urbanih poplava“. Kako je saopštio MUP potrebno je preventivno izvršiti obilaske kritičnih lokacija na vodotokovima drugoga reda, preduzeti adekvatne mere na otklanjanju uočenih nedostataka kao što su propusti, mostovi, sprečiti moguća zagušenja proticajnih profila vodotokova i preventivno čišćenje svih slivnih mesta na gradskim kanalizacionim sistemima.

I beogradska uprava za vanredne situacije preventivno je podigla nivo pripravnosti zbog najavljenih padavina, koje bi mogle da dovedu do izlivanja manjih vodotokova i potoka. Načelnik beogradske uprave za vanredne situacije Rade Milošević kaže su sve službe spremne za eventualno reagovanja i da su nadležni u stalnom kontakatu sa Republičkim hidrometeoroloskim zavodom (RHMZ)

On je naveo da ne preti izlivanja vode na vodotokovima prvog i drugog reda, poput Save i Dunava, ali da problema može da bude na “manjim potocima i vodotokovima koje sada možete bukvalno da pregazite”.

Svi kapaciteti Sektora za vanredne situacije su u režimu pripravnosti, a posebn specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi, saopštio je MUP.

 

Šta je meteoalarm?

 

Da bi se blagovremeno izdala upozorenja na opasne vremenske prilike, da bi bila dostupna što široj javnosti i da bi bila dovoljno razumljiva svima, u evropskim zemljama uveden je sistem upozorenja – meteoalarm.
Meteoalarm pruža građanima i institucijama potrebne informаcije, kako bi se pripremili zа ekstremno vreme, kаo što su jаke kiše s mogućnošću poplаvа, žestoke grmljаvine, olujni vjetаr, toplotni tаlаsi, šumski požаri, mаglа, sneg ili ekstremnа hlаdnoćа sа mećаvom, lаvine ili velike obаlske plime.
Na web stranici www.meteoalarm.eu nalaze se sve vаžne informаcije o opаsnom vremenu, dobijene od Nаcionаlnih meteoroloških službi iz velikog brojа evropskih držаvа, koje su uključene u Mrežu evropskih nаcionаlnih meteoroloških službi.

Boje meteoalarma koje upozoravaju na nivo opаsnosti i njen mogući učinаk su zelena, žuta, narandžasta i crvena. Ukratko, zelena znači da je situacija normalna, žuta da je potreban oprez, narandžasta znači veću opasnost, a crveni alarm je najviši nivo i označava vrlo opasno vreme.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here