Naslovna Vreme ČUBRILO: Stiže nam zahlađenje

ČUBRILO: Stiže nam zahlađenje

PODELI
Ilustracija: Unsplash

Marko Čubrilo, profesor geografije i meteorolog iz Novog Sada, najavio je ozbiljnije zahlađenje od utorka, 11. januara.

– Pod uticajem ciklona koji će se u narednih 48 časova iz Tirenskog premeštati ka Jonskom moru, nad većim delom Srbije, Crne Gore, istočne i središnje Bosne i Hercegovine i dela istočne Hrvatske padaće sneg, ponegde i vrlo obilan – napisao je Čubrilo u objavi na svom Fejsbuk profilu.

On dodaje da će na zapadu regiona sneg ponegde padati sutra, a od srede nas čeka nekoliko suvih ali veoma hladnih dana, posebno nad snegom pokrivenim delom regiona.

Otopljenje od subote

Oko subote, 15. januara, stiže umereno otopljenje i otapanje snega u nižim predelima dok će sredinom naredne nedelje (oko 20. januara) moglo biti potencijala za novo, jače, zahlađenje, predviđa meteorolog.

Gde će biti snega

 Već u toku noći nove padavine (uglavnom sneg) su zahvatile jugoistočne, istočne i središnje predele Srbije kao i veći deo Crne Gore. Nad ovim predelima se tokom dana očekuje obilan sneg uz formiranje većeg snežnog pokrivača, često i preko 15 cm. Na krajnjem istoku i jugoistoku Srbije sredinom dana i posle podne sneg bi mogao prelaziti u susnežicu ili kišu jer bi dolazilo do prodora toplijeg vazduha u višim slojevima atmosfere. U drugom delu dana, a posebno predveče, snežne padavine bi se širile nad istočnu i deo središnje BiH, južne i jugoistočne delove Vojvodine u Srbiji i možda na krajnji jugoistok Slavonije u Hrvatskoj – prognozira Čubrilo i dodaje da će dnevni maksimum temperatura biti od -1 do +5 stepeni Celzijusa.

U noći ka utorku i u utorak tokom dana, nad najvećim delom Srbije, istočne i središnje BiH, a kasnije i delom zapadne BiH, Crnom Gorom, a posle podne i nad zapadom i jugozapadom Hrvatske – oblačno uz sneg promenljivog intenziteta tako da se očekuje povećanje snežnog pokrivača.

Najmanje snega ili bez njega biće na severu i severozapadu Hrvatske, severozapadu i zapadu Vojvodine, a manje će ga biti i na krajnjem jugoistoku Srbije gde će se on prvo mešati sa kišom, a od sredine dana kada zahladi padaće sneg.

Južni deo Vojvodine Srem, jugoistok i jug Banata i Bačke dobiće od 4 do 7 cm snega, a Fruška Gora i Vršački Breg možda do 10 centimetara. Ostali deo Vojvodine znatno manje – od 0 do 3 cm. 

– Prestanak padavina u sredu pre podne. Do srede maksimumi između -1 i +1°C u predelima gde će biti snežnih padavina, a nad istokom Srbije danas do +3, a na zapadu regiona do oko +4 stepena Celzijus – predviđa meteorolog i naglašava da su količine snega za predele severno od Save i Dunava vrlo upitne i da će tu odlučivati detalji koje modeli ne mogu predvideti. 

Od srede sledi nekoliko vrlo hladnih dana uz jake jutarnje mrazeve, posebno u noći između srede i četvrtka kada bi se minimumi mogli kretati od -10 do -5 u nizijama, a po nekim proračunima (UKMO i GFS-a) i do oko -15 stepeni tamo gde bude vedro uz sneg na tlu, dok se na snegom pokrivenim planinama oni mogli kretati i oko -20 stepeni Celzijusa. Dnevni maksimumi uglavnom ispod nule od -4 do +1 stepen Celzijusa.

Od petka bi trebalo da usledi blaže otopljenje, prvo na zapadu regiona gde bi počeo osećati uticaj Atlantika uz jačanje zapadnog vetra i prolazno naoblačenje.

– Do oko 19. januara bi verovatno bilo promenljivo bez nekog zimskog potencijala barem ne u nizijama, dok bi posle toga moglo doći do uspostavljanja sinoptike koja bi vodila ka novom, konkretnijem zahlađenju – piše Čubrilo i dodaje: 

– Jaka hladnoća se za sada neće moći duže održavati jer su zapadni vetrovi izuzetno jaki i ne dozvoljavaju održavanje jačih anticikonalnih blokada na duže vreme. Videćemo hoće li se to u toku ostalog dela zime izmeniti, ali za sada nema signala na neko jače i duže slabljenje zapadnih vetrova.
Danas i sutra veći deo Srbije, Crne Gore i istočne i središnje BiH može očekivati konkretnije snežne padavine uz formiranje većeg snežnog pokrivača, snežnu vejavicu i mećavu na planinama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here