Naslovna Srem Fruška gora ČUDA FRUŠKE GORE: Fruškogorska Svetinja – Manastir Ravanica

ČUDA FRUŠKE GORE: Fruškogorska Svetinja – Manastir Ravanica

PODELI

Manastir Ravanica u Vrdniku je nadaleko čuven po Vidovdanskom saboru koji se svake godine u njemu održava 28. juna, u znak sećanja na Kosovski boj u kome je, pored ostalih stradao i srpski knez Lazar Hrebeljanović, čije su se svete mošti svojevremeno nalazile u ovom manastiru.

graf manastir ravanica

Manastir se prvi put pominje u turskim spisima tokom 16. veka, ali kao posed koji nije mogao da obezbedi davanje, pa se zato smatra da je manastir Vrdnik u to doba zapusteo.

Krajem 17. veka, tačnije 1697. godine, bežeći iz Sent Andreje prema Sremu u fruškogorski manastir Vrdnik dolaze monasi, koji su prethodno pobegli iz manastira Ravanica kod Ćuprije, a sa sobom nose i mošti Svetog kneza Lazara.

Monasi obnavljaju Svetinju, a manastir Vrdnik dobija i naziv Ravanica, po kome ga i danas znaju.

manastir-vrdnik-ravanica-ulje-na-platnu-100x80cm
Foto: Goran Tasić

Glavna manastirska crkva kakvom je danas vidimo je sazidana na samom početku 19. veka, u periodu između 1801. i 1810. godine, a istorija manastira beleži da ju je sazidao majstor iz Novog Sada po imenu Kornelije.

Uz crkvu je tom prilikom sazidan i četvrorospratni zvonik, a 1811. godine kada je crkva i osvećena, na praznik Vidovdan su prenete mošti Svetog kneza Lazara u novu crkvu.

bg-vrdnicka_ravnica

Godinu dana kasnije je stara crkva porušena, a na njenom mestu je podignut spomenik. Novi zvonik je glavna manastirska crkva dobila tek 1832. godine.

Manastir Vrdnik je tokom Drugog svetskog rata opusteo, ali nije mnogo oštećen.

manastir

Za manastir Vrdnik vezane su brojne zanimljivosti, a jedna od njih je kult kneza Lazara, koji se u ovom manastiru očuvao do današnjih dana. Ova fruškogorska Svetinja i danas čuva kivot u kome su se nalazile Svete mošti, kao i rebro Svetog kneza Lazara.

Pored toga, u manastiru se čuvaju i mošti Svete Velikomučenice Anastasije, koje potiču iz 3. veka, kao i brojne svetinje sa Hristovog groba.

CAR-LAZAR-RUKE1

Manastirski kompleks uz glavnu crkvu posvećenu Vaznesenju Gospodnjem danas čine i dve kapele, kao i konaci.

U severnom krilu konaka se nalazi kapela posvećena Svetom Savi, dok se na izvoru nalazi kapela posvećena Svetom caru Konstantinu i carici Jeleni.

Manastir je ženski i aktivan je.

Foto: termal-vrdnik.com

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here