Naslovna Magazin ČUDESNA PRIRODA: 20 neobičnih životinja za koje niste znali da postoje

ČUDESNA PRIRODA: 20 neobičnih životinja za koje niste znali da postoje

PODELI
Foto: National Geographic Srbija

Ponekad pomislimo da smo videli sve što postoji na ovoj planeti, ali još uvek postoje čuda koja nas mogu iznenaditi.

Iako ste veliki ljubitelj životinja, ne može se očekivati da ćete poznavati svih 1.367.555 životinjskih vrsta (ovde ne ubrajamo insekte) koje su do sada identifikovane na našoj planeti. Takođe, nove životinjske vrste mogu biti otkrivene dok vi čitate ovaj tekst, tako da će za nas uvek biti iznenađenja.

Predstavljamo vam listu 20 neobičnih životinja za koje verovatno niste nikada čuli, a za koje postoji velika šansa da ih uskoro nećete videti uživo.

1. Crvenousta riba šišmiš

Ova neobična riba nastanjuje dno mora oko ostrva Galapagos i poprilično je loš plivač. Koristi prsna peraja kako bi “hodala” dnom okeana.

2. Goblin ajkula

Ova ajkula ponekad se naziva i “živim fosilom”, zato što je jedini postojeći predstavnik linije Mitsukurinidae stare 125 miliona godina. Goblin ajkula nastanjuje mora na dubinama većim od 100 metara, a odrasle jedinke mogu se pronaći i u većim dubinama. S obzirom na dubinu u kojoj živi, goblin ajkula ne predstavlja opasnost za ljude. 

3. Mrav panda

Mutillidae je porodica sa više od 3.000 vrsta osa, čije beskrilne ženke liče na velike dlakave mrave. Pronađene su u Čileu, gde su vrlo dobro poznate zbog svojih ekstremno bolnih uboda. Tamošnji stanovnici zovu ih i “ubice krava”  ili “kravlji mravi”. Crno-beli primerci poznati su kao pande jer bojama nalikuju na tog velikog kineskog sisara.

4. Zmija penis

Ova neobična životinja se zapravo zove Atretochoana eiselti. To je veliki, verovatno vodeni, beznogi vodozemac sa širokom spljoštenom glavom i jednom mesnatom leđnom perajom. 

5. Umbonia Spinosa

Ove bube srodne su cvrčcima. Koriste svoje kljunove kako bi probušile stabiljku biljke i pile biljni sok. Ne zna se objašnjenje za njihov neobični izgled.

6. Niziјski prugasti jež

Ovaj neobični sisar nastanjuje Madagaskar u Africi i jedini je sisar koji pomoću trljanja delova tela proizvodi zvuk – nešto što inače čine insekti i zmije. 

7. Leptir kolibri

Pošto se ovaj leptir hrani cvećem i proizvodi sličan zvuk kao i kolibri, mnogi ga zaista smatraju kolibrijem. Ali kolibri je ptica, a ovo leptir. Vrlo iznenađujuća sposobnost mu je odlično učenje i raspoznavanje boja.

8. Glaucus Atlanticus

Poznato i pod nazivom “plavi zmaj”, ovo biće je vrsta morskog puža. Možete ga pronaći u toplim vodama okeana kako pluta na površini pomoću vrećice s gasom na trbuhu. 

9. Rak bogomoljka

Takođe je poznat pod imenom “morski skakavac”, “ubica škampa”, pa čak i “sekač palaca”, zato što je jedan od najčešćih predatora u tropskim i suptropskim vodama. Ipak, malo toga znamo o ovom račiću, jer veći deo vremena provodi sakriven u svojoj jazbini.

10. Leptir pudlica

Otkriven je u Venecueli 2009. godine i još uvek je vrlo slabo istražen. Čekamo više informacija o ovom vanzemaljcu sličnom leptiru. 

11. Paku riba

Verovatno ne treba puno objašnjavati zašto je domoroci, stanovnici Papua Nove Gvineje zovu “sekač testisa”. Lokalni ribari su vrlo zabrinuti  za svoje testise ako kojim slučajem moraju da uđu u vodu.

12. Džinovski izopod

Ovo je najveći živi izopod. Ogromna veličina džinovskog izopoda rezultat je fenomena poznatog kao “gigantizam dubokog mora”. To je tendencija praistorijskih riba i drugih životinja da u dubokoj vodi narastu znatno veće nego što narastu srodne životinje u plićim vodama. 

13. Sajga

Antilopa sajga nastanjuje evroazijsku stepu i poznata je po ekstremno neobičnoj, prevelikoj i fleksibilnoj strukturi nosa, surle.

14. Atheris

Ova otrovna mesožderka, Atheris (poznata i pod nazivom Bush Viper), nastanjuje krošnje tropskih šuma Afrike, gde većinom lovi noću.

15. Plava riba papagaj

Plava papagaj riba živi u koralnim grebenima tropskih delova zapadnog Atlantika i Karipskog mora i hrani se malim organizmima koje nađe u pesku i algama. Iako je stalno na meti ribara, plava papagaj riba nije ugrožena vrsta.

16. Indijska purpurna žaba

Pronađena u Indiji, ova žaba ima jako naduto telo i neobično zašiljenu njušku. Provodi samo dve nedelje na površini zemlje kada napušta podzemlje zbog parenja.

17. Roda cipelarka

Ta velika ptica ime je dobila prema obliku svog kljuna. Iako je bila poznata drevnim Egipćanima i Arapima, klasifikovana je tek u XIX veku.

18. Okapi

Ovaj sisar nastanjuje DR Kongo u centralnoj Africi. Bez obzira na crno-bele pruge slične zebrinim prugama, srodniji je žirafi nego zebri.

19. Rogati zmaj

Zakamufliran pustinjskim bojama, ovaj gušter ima još jedan način odbrane – lažnu glavu, koju prikazuje predatorima, dok je prava glava na sigurnom u pesku.

20. Morska svinja

Skotoplani žive na dnu dubokih okeana, pogotovo na području ponora. Dubina od 1.000 metara im najbolje odgovara. Hrane se talogom na dnu mora, tako što razvrstaju organske čestice od mulja. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here