Naslovna Srem Inđija ČUDESNI DVORAC u Jarkovcima, sada je rasadnik znanja

ČUDESNI DVORAC u Jarkovcima, sada je rasadnik znanja

PODELI

Romantični ukrasi vojvođanskih ravnica, raskošni svedoci prohujalih vremena i verni čuvari tradicije su brojni dvorci širom vojvođanse ravnice. Ono što nas na prvi pogled pogled privuče jeste njihova arhitektura, ali legende o njima umeju posebno da zaintrigiraju i očaraju.

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

Jedan od takvih ukrasa jeste dvorac koji se nalazi se kod Inđije. Njegova ornamentika na prozorima i fasadama, kao i polukružni svodovi zidova zaustavljaju i oduševljavaju prolaznike, tako i nas, te smo morali da svratimo i pogledamo bliže.

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

U pitanju je dvorac grofa Marka Pejačevića, koji ga je sagradio po želji svoje bolesne ćerke. Kako su nam ispričali meštani kruži priča da je grof na kocki izgubio dvorac, ali ga je istim putem i vratio. Ova građevina koja potiče još od polovine devetnaestog veka, a nalazi se u mestu Jarkovci. Jedan deo prostorije koristi se za nastavu, gde osnovna škola pohađaju učenici od prvog do četvrtog razreda.

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

U periodu između dva svetska rata u dvorcu su boravile slepe devojke, a kasnije ovo mesto je postalo rasadnik znanja. U jednom periodu, u dvorcu je živela učiteljica sa ćerkom jedinicom, koja je svojevremeno rekla da se u njemu osećala “kao prava princeza”.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta “Inđija – Opština razvoja i investicija”, koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Inđija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here