Naslovna Ekonomija ČUDNI SU PUTEVI SRBIJE: Za logo 5.000.000, a za održavanje foto kopir...

ČUDNI SU PUTEVI SRBIJE: Za logo 5.000.000, a za održavanje foto kopir mašine 2.500.000

PODELI

Više od 200 mališana je moglo da dobije najskuplji lek na svetu od novca koji su Putevi Srbije nepravilno potrošili, a uz to su napravili i milijardeske gubitke.

Da Putevi Srbije na kraju neće dati planiranih 5.000.000 dinara za redizajn logoa, saznali smo na Twitter nalogu ministra građevine, ali detalja nema jer to preduzeće nije odgovorilo na pitanja ni 24 sata kasnije.  

Kroz nabavke koje nisu stopirane, poput ove, već su ralizovane tokom 2018. i 2019. godine, ovo preduzeće je potrošilo pola milijarde evra na greškama i nepravilnostima u primeni Zakona o javnim nabavkama, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI).

Čudni su putevi Srbije, što bi rekao jedan naš čitalac na Facebooku, pa je zbog ovog propusta preduzeće nagrađeno tako što su njemu i „Koridorima Srbije” rebalansom budžeta za ovu godinu subvencije povećane s 9,7 na 25 milijardi, piše Nova ekonomija. To ne bi bilo sporno da sav novac odlazi u izgradnju saobraćajne infrastrukture, koja nije dovoljno razvijena, ali on se često rasipa mimo zakonom utvrđenih procedura, navodi ovaj magazin. 

Na koji način se raspoređuje novac produžite sami:

Šest milijardi utrošeno bez plana

Možda na naša pitanja u Putevima Srbije nisu mogli da odgovore i zato što nemaju dokumentaciju o tome kako su procenjivali vrednost javnih nabavki od 7,18 miliona dinara, a to je važno kako se ne bi prihvatale ponude u kojima su cene lažno uvećavane. 

Ova sporna i stopirana nabavka redizajna je bar bila planirana, ali njih 30 na koje je utrošeno šest milijardi dinara se nisu nalazile u planu, a to je nužno kako bi se ispunili uslovi za pokretanje postupka javne nabavke. Kako bi zavarali trag, nekada su nabavku unosili u planove, nekoliko meseci nakon što su objavljene, a sve one su vredele zajedno četiri milijarde dinara. 

Sukob interesa i 51,38 milijardi bez tendera

Uz to, u 22 nabavke u vrednosti od 4,6 milijardi dinara ugovori i postupci nisu bili u skladu sa zakonom. Bilo je tu i sukoba interesa, prihvatanje zakasnelih ponuda, a 51,38 milijardi je potrošeno bez raspisivvanja tendera. 

Istovremeno, odnosno u poslednje dve godine, JP „Putevi Srbije” napravili su gubitak od 28 milijardi dinara. Naravno, kako je država vlasnik tog preduzeća, svi ti dugovi su pokriveni iz budžeta, odnosno od novca svih nas. 

Da su javna preduzeća neefikasna i ponekad ne posluju po pravilima nije novo, pa čak ni šok. Možda nije iznenađujuće i što je čovek na čelu ove institucije uspeo da isprati petoro predsednika Vlade, pored svih gubitaka i neregularnosti. 

Ono što znamo jeste da bi efikasnijim trošenjem ogromnih sredstava ovo preduzeće za samo dve godine sačuvalo pola milijardi evra, a taj novac može da se preusmeri u razvoj grana sa velikim potencijalom kao što je to IT ili u humanitarne svrhe.  

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here