Naslovna dogadjaji Čudotvorna ikona u šidskoj Lazarici privlači hodočasnike

Čudotvorna ikona u šidskoj Lazarici privlači hodočasnike

PODELI
Foto: dnevnik

ŠID: Pre tri godine episkop sremski Vasilije dao je blagoslov za dogradnju crvene sale u porti crkve Lazarice u Šidu. Obrazlažući svoj blagoslov između ostalog rekao je da je takva sala potrebna vernicima da se posle službe tu zadrže i razgovaraju uz kafu, čaj ili ručak.

Ideju je podržao direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim objektima Mileta Radojević, i donirao je crep za pokrivanje krova sale i pločice za pod. Prošle godine crkveni odbor počeo je zemljane radove, iskopani su temelji i izlivena ploča u više radnih akcija koje je predvodio protojerej Đorđe Marić.

Na konkursu lokalne samouprave crkva je tražila 550.000 dinara, a odobreno je 67.000. U lokalnoj samoupuravi rekoše nam da je ukupno dva miliona dinara bilo u opštinskom buyetu Šida za sve crkve, a najveći deo uložen je za crkvu u kompleksu Sremskog fronta. Zamenik predsednika šidske opštine Zoran Semenović potrudio se da iz drugih izvora obezbedi potrebni novac, oko pola miliona dinara, za hram posvećen Svetom knezu Lazaru, tako da će radovi moći da se izgradnju sale na proleće.

Po projektu sala je duga 26 metara, a široka devet. Krovna konstrukcija pokriva još jedan objekat male crkvene sale sa koje se skidaju crepovi i rogovi. Unutrašnjost male sale koristiće se kao kancelarija protojereja Đorđa Marića, a u ostatku objekta biće kuhinja, magacini i sanitarni čvor. Kuhinja će biti opremljena za pripremu većeg broja obroka, za oko 150 osoba. Narod će se, nakon liturgije, posebno zimi okupljati u toploj sali za trpezom ljubavi.

Brojni darodavci

Za gradnju celog objekta crkvene sale cigla je obezbeđena, ali je potrebno još građevinskog materijala –rogovi, letve, gredice, ispune, armatura…. Svojim prilozima uključili su se i brojni darodavci, ne samo iz Šida. Među priložnicima iz Beograda su Evrosim i Kosara, koji su učestvovali svojim prilozima u izgradnji temelja buduće crkvene sale. Željko Dabić sa svojom mehanizacijom učestvovao je u kopanju temelja i drugim poslovima. Novčano su akciju pomogli Ilija Kurbalija i Mića Perić. Rade Vatić dao je cement, Milenko Gospojević iskopao je temelje za buduću salu, a Boris Hajduk šahte. Slobodan Miščević pružio je vodoinstalerske usluge, a Josip Logarušić dao je 60 kubika šljunka. Dobrivoj Certić učestvovao je u radu projekta i statike crkvene sale. Rada Pavić sa ekipom izradio je montažni priključak struje. Živan Ilić dao je 15.000 blokova za igradnju sale, a Dragoljub Savičin 13.000 komada cigle i nekoliko stotina betonskih blokova. Strahinja Đakovacki učestvovao je u izradi projekta. Zoran Perić dao je tonu cementa. To su šidski priložnici bez kojih sigurno ne bi mogla da se izgradi crkvena sala pri Lazarici.

  • Sala će nam služiti za krštenja, venčanja, parastose, daće, hramovske slave, ali i za doček našeg naroda iz okruženja. Narod će se tako sabirati u našu svetinju oko čudotvorne ikone – Majke Božije koja nam je stigla iz Hilandara, istovetna onoj pred kojom se molio Sveti knez Lazar uoči Kosovskog boja – kaže protojerej Đorđe Marić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here