Naslovna Dogadjaj “Čuvarkuća” u subotu 2. marta u Rivici!

“Čuvarkuća” u subotu 2. marta u Rivici!

PODELI
Foto: Fondacija021

Ušuškano u zapadnom delu opštine Irig, selo Rivica svakom slučajnom posetiocu i svakom putniku namerniku uvek pruža toplu dobrodošlicu. Nastanjeno uglavnom srpskim življem, koje broji tek oko 600 stanovnika, ovo sremsko selo ima čime da se diči i sa istorijskog i turističkog aspekta.

Za “Stazu zdravlja” i “Dečiju radost” opštini Irig odobreno 117 miliona

Kada dođete u Rivicu, prvo primetite pravoslavnu crkvu sagrađenu 1734. godine, jednu od najstarijih crkava u Sremu. Kao svetionik duhovnosti stoji u centru sela i priča priču prošlih vremena, uz sve uspone i padove – od izgradnje ove građevine, do njenog delimičnog urušavanja tokom Drugog svetskog rata, pa do živopisanja sedamdesetih godina prošlog veka i ponovne rekonstrukcije početkom 21. veka.

Prirodnom duhovnošću zrači i jedna od najstarijih vodenica u Srbiji i jedina u Vojvodini koja datira iz 1763. godine, a koja se nalazi na teritorije Rivica, u ataru Jazavac kod Borkovačkog potoka, na mestu, na kojem plodonosna ravnica prelazi u padine Fruške gore. Zvuci vodeničnog točka se odavno nisu prostirali ovim vojvođanskim predelom.

Ukida se linija do Vrdnika: “Opet smo ODSEČENI OD SVETA”

Meštani Rivice pričaju da vodenica nije radila od kada su, pre više od tri decenije poslednji vodeničari, deda Đura i njegova žena Klara, prestali da melju žito.

Ipak, novo vreme sluti i novi dašak života vodenice, koji pokušavaju novi vlasnici da joj udahnu u nameri da od nje naprave mesto, koje će turistima ponuditi mir i spokoj, odmor za dušu, uz ponudu tradicionalnih jela i vina.
Vino je ono po čemu se prepoznaju mnoga sremska mesta, a među njima je i Rivica. Tokom prvog martovskog vikenda, od 1. do 3. marta, ovo selo već 18-ti put biće važna destinacija za sve vinare i ljubitelje ovog božanskog napitka. Naime, tih dana se održava poznata sajamska manifestacija Dani vina – Rivica Wine & Food Festival“, koja okuplja vinare, proizvođače hrane, vinopije i gurmane. Ovaj kulturno-vinsko-gastronomski događaj će začiniti sremački tamburaši.

Rivica ima novo igraliste za mališane

Buđenju ranog proleća u Rivici tokom prvog martovskog vikenda, kada se održava tradicionalni festival vina, ove godine ide u susret i kulturno-edukativna manifestacija „Čuvarkuća“ koja će se održati u subotu 2. marta 2019.

Ovaj šesti događaj, od ukupno 12, u okviru projekta koji realizuje Fondacija 021 Novi Sad sa partnerom – domaćinom, nevladinom organizacijom CeSER iz Rume, ima za cilj da doprinese boljem razumevanju i saradnji različitih nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica Vojvodine, posebno onih koji nisu često vidljivi u javnosti.

Posetioci Rivice će tokom dana moći da vide razne rukotvorine i proizvode domaće radinosti, ali i da uživaju u nastupima, koje su pripremili domaćini, i lokalnim specijalitetima.

Tom prilikom biće prikazana i izložba slika koje su nastale u likovnoj koloniji na kojoj su slikari u autentičnom seoskom ambijentu stvarali na temu multikulturalnosti Vojvodine i vojvođanske kulture. U koloniji, održanoj na „Salašu 137“ učestvovali su slikari Đorđe Kovačev, Đorđe Beara, Marta Kiš Buterer, Pavel Pop, Đerđi Ačaji, Daniela Morariu, Dominika Morariu i vajar Andreja Vasiljević Baćo.

Izložba će biti postavljena u prostoru Učiteljskog doma (adresa: Maršala Tita 29), a otvaranje će pratiti kulturni i zabavni program.

PROGRAM MANIFESTACIJE „ČUVARKUĆA“, 2. MART 2019. U RIVICI

  • Od 12h otvaranje manifestacije „Čuvarkuća“
  • 12:05 Mesna zajednica, Učiteljski dom, Maršala Tita 29
  • Svečano otvaranje izložbe umetničkih dela nastalih u okviru likovne kolonije „Čuvarkuća“ (Vesna Radojčić – Centar za razvoj likovne umetnosti Jazak, Kostantin Gušić – akademski slikar)
  • 12:15 Dodela čuvarkuće (predstavniku opštine Irig i udruženju CeSER)
  • 12:20 Priredba “Biseri po polju rasuti” (Predstavu će realizovati deca iz D.U. “Dečija radost“ i O.Š. „Dositej Obradović“ Rivica)

Nakon programa goste očekuje posluženje sa tradicionalnom hranom i pićem, kao i festival hrane i pića “18. Dani vina – Rivica Wine & Food festival” u Rivici.Realizaciju projekta finansijski podržava Evropska Unija (europa.rs); Balkanski fond za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD i ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu (www.norveska.org.rs).

Cilj projekta je promocija zajedništva i saradnje nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica u Vojvodini sa lajtmotivom da je „Vojvodina naša kuća“.

Od 1. marta poljoprivrednicima subvencije ZA GORIVO

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here