Naslovna Magazin Zdravlje Cvetovi lipe pomažu kod povišenog pritiska

Cvetovi lipe pomažu kod povišenog pritiska

PODELI
Foto: nsuzivo

Čaj lipe je stotinama godina vredan zbog svojih snažnih sedativnih svojstava, a u narodnoj medicini koristi se za ublažavanje visokog krvnog pritiska, anksioznosti i umirivanje varenja.

Slatki cvetovi lipe korišćeni su odvajkada za pravljenje čaja, koji se koristio za smirivanje i opuštanje, a čini se da neke studije koje su urađene podržavaju ove tvrdnje.

Hronična upala može dovesti do razvoja mnogih stanja, uključujući dijabetes tipa 2 i rak. Antioksidansi su jedinjenja koja pomažu u borbi protiv upala, potencijalno smanjujući rizik od bolesti. Flavonoidi su vrsta antioksidanata koji se nalaze u cvetovima lipe, a u njenim pupoljcima se nalaze kvercetin (jako antioksidativno jedinjenje) i tilirozid (smanjuje nakupljanje masti u ćelijama).

Čaj od lipe korišćen je u narodnoj medicini za preznojavanje, spuštanje visokog krvnog pritiska, a smatra se i da je dobar diuretik.

Takođe, smatra se da ovaj čaj pospešuje san, ali treba da se urade još mnoga istraživanja kako bi se razumela veza između lipinog čaja i sna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here