Naslovna Srem Šid Da bi stigli do škole, otišli u dom zdravlja ili nabavku, decenijama...

Da bi stigli do škole, otišli u dom zdravlja ili nabavku, decenijama prelaze prugu: Traže podzemni prolaz ili asfaltiranje, nadležni ih upućuju na 400 metara duže pešačenje

Foto vecernje novosti

Žitelji Hercegovačke i Joze Šćurle sa Bežanijske kose godinama muče muku

ŽITELjI dela Bežanijske kose godinama svakodnevno prelaze prugu kojom saobraćaju vozovi na relaciji Beograd – Šid – državna granica, kako bi stigli do škole, otišli u dom zdravlja ili nabavku. Tako je i danas, iako je rekonstrukcija pruge u toku. Dok radnici dižu debele zaštitne zidove, jer će tuda ubuduće vozovi saobraćati 200 kilometara na čas, građani koji stanuju oko ulica Joze Šćurle i Hercegovačke strahuju da će biti “odsečeni od sveta”. Pošto izgradnja pothodnika nije planirana u bliskoj budućnosti, oni su se u subotu okupili oko prelaza kako bi izrazili nezadovoljstvo.

Istina je da građani ne moraju da prelaze prugu da bi stigli do svog doma zdravlja ili osnovne škole, na primer, ali je reč o velikoj razlici u udaljenosti. Idući preko pruge, škola je udaljena oko dva kilometra, a putem na koji ih nadležni upućuju, 400 metara više. Ukoliko idu asfaltiranim kolovozom, reč je o 10 kilometara više.

Meštani ovog kraja smatraju da je pravo rešenje za njih izgradnja pothodnika, koji rekonstrukcijom pruge, nije planiran. Na njihove višegodišnje apele, gradske vlasti odgovaraju da imaju prelaz preko tunela Bežanijska kosa ne vodeći računa o tome da je to zemljani, blatnjavi put.

– Kolone zdravstvenih radnika zaposlenih u KBC Bežanijska kosa ujutru prelaze prugu da bi otišli na posao, a naša deca u školu – priča Dragoje Munitlak iz Zemuna. – Kad prugu uskoro ograde, moraćemo da pešačimo 10 kilometara kako bismo prešli na drugu stranu i otišli u dom zdravlja ili na stanicu linija 45, 612. Godinama molimo nadležne da nam naprave pothodnik baš na mestu gde se spajaju ulice Joze Šćurle i Hercegovačka ulica. Odgovor je uvek isti, kažu da za prelaz koristimo tunel Bežanijska kosa koji je udaljen 400 metara. A kako ići po blatu, po kiši i snegu?

Denivelisani kolsko-pešački prelaz bio bi spas za 1.000 žitelja ovog dela Zemuna. “Infrastrukture železnice Srbije” navode, kao i gradski zvaničnici, da su ulice Joze Šćurle i Hercegovačka već međusobno povezane drumskom saobraćajnicom, koja se pruža preko tunela Bežanijska kosa.

U poslednjem odgovoru koji su dobili od gradonačelnika Zorana Radojčića 14. septembra ove godine kaže se: “Da bi izbegli zaobilazni put korišćenjem saobraćajnice koja je izgrađena na samoj konstrukciji tunela Bežanijska kosa, žitelji koriste nelegalni prelaz preko pruge, i tako skraćuju put za 400 metara i time ugrožavaju svoje živote.”

Prema Munitlakovim rečima, prihvatljivo rešenje bilo bi i asfaltiranje, odnosno uređenje neuslovnog puta koji vodi preko tunela.

ZID OKO PRUGE

STANOVNICI ovog naselja prugu prelaze na nedozvoljenom mestu, čime ugrožavaju svoju bezbednost i odvijanje železničkog saobraćaja – kažu u “Železnicama”. – Modernizacijom pruge Beograd centar – Novi Sad – Subotica – državna granica, za brzine do 200 kilometara na sat, obuhvaćeni su i radovi na deonici kod tunela Bežanijska kosa. Sva ukrštanja sa drumskim saobraćajnicama biće denivelisana, biće ukinuti svi putni i pešački prelazi u nivou, a pruga ograđena.

IZVORvecernje novosti
Prethodna vest“Sedmica” Radničkog, Inđija bolja od Napretka u Kruševcu
Sledeća vestLančani sudar osam vozila kod Centra “Sava”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here