Naslovna Posao Da li će “Oko sokolovo” osim bahatih “parkirača” uskoro početi da lovi...

Da li će “Oko sokolovo” osim bahatih “parkirača” uskoro početi da lovi i bahate vozače?

PODELI
Foto: srbija danas

“Rad sistema bi mogao da se iskombinuje sa tehnologijom prepoznavanja lica i da prati vozače kada razgovaraju telefonom dok voze, spavaju za volanom ili obavljaju bilo kakvo sumnjivo kretanje…”

Nedavno uvedena tehnologija provere nepropisno parkiranih vozila u najprometnijim beogradskim ulicma, prozvana “Oko sokolovo”, upravo je, čini se, dobila svoju mnogo usavršeniju verziju, koja će bahate vozače moći da “hvata” i u vožnji, ali i da pedupredi njihovu nasilničko ponašanje u saobraćaju.

Tako bi tehnologija prepoznavanja registarskih tablica vozila, u bliskoj budućnosti, mogla da postane glavno sredstvo u borbi protiv bahatih vozača, čiju će nepropisnu vožnju moći da prepozna pre nego što se problem i pojavi.

Tim informatičara sa australijskog Univerziteta Edit Kovan, iz Perta, Univerziteta Malezije i Univerziteta u Melburnu, konstruisao je automatizovani sistem za detekciju registarskih tablica vozila.

Nova tehnologija je zasnovana na veštačkoj inteligenciji i neuralnim mrežama, prepoznavanje tablica testirano je na vozilima na malezijskim autoputevima. Rezultati su pokazali su da je primena nove tehnologije izuzetno precizna i brza u poređenju sa postojećim metodama, što otvara nove mogućnosti u njenoj praktičnoj upotrebi na ulicama i putevima.

Vođa tima naučnika doktor Šams Islam tvrdi da su brzina i efikasnost nove tehnologije nešto što će zaista sprovesti revoluciju u načinu na koji se nadgleda i kontroliše saobraćaj.

– Po prvi put imamo tehnologiju koja sasvim uspešno može da identifikuje registarske tabilce u svim uslovima, čak i pri slabom svetlu i veoma jakoj kiši, i da potom obradi podatke i prikaže rezultate za samo nekoliko sekundi. Rad sistema bi mogao da se iskombinuje sa tehnologijom prepoznavanja lica, kako bi potom mogao da prati vozače kada razgovaraju telefonom dok voze, spavaju za volanom ili obavljaju bilo kakvo sumnjivo kretanje. Detektovanje rizika u realnom vremenu omogućilo bi vlastima da reaguju pre nego što se incident dogodi.

Na svakoj slici koji sistem snimi identifikovan je određeni deo tablice. Potom su bitni detalji iz svakog snimka “izvučeni” i upotebljeni za treniranje veštačke neuralne mreže, kako bi mogla da identifikuje karaktere na samoj tablici, prenosi Techxplore.

Doktor Islam navodi da su dosadašnji sistemi koji koriste tehnologiju kompjuterskog vida uvek bili, manje ili više, ograničene upotrebljivosti, budući da su dosta sporiji i nedovoljno precizni, i ističe da da su on i njegovi sardnici pronašli način da “izbalansiraju te dve suprotstavljane potrebe”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here