Naslovna Srem Ruma Da li će oživeti zgrada “Magistrata” u Rumi?

Da li će oživeti zgrada “Magistrata” u Rumi?

PODELI

Nekadašnja velelepna zgrada Magistrata, koja je bila obeležje samog centra grada Rume, od svog nastanka 1836. godine, pa dalje kroz istoriju, doživela je razne promene, funkcije i namene, da bi se vremenom zapustila i na nju zaboravilo. Međutim, ona i danas privlači pažnju mladih generacija, sa željom da ponovo oživi.

Građani Rume zgradu Magistrata uglavnom vezuju za poljoprivredno preduzeće čije je sedište nekada tu bilo, dok oni stariji znaju i ponešto više.

Objekat koji se danas nalazi na uglu ulica Železnička i JNA u prošlosti je bio poznat kao Magistrat trgovišta Ruma, Gradsko poglavarstvo ili Trgovišno poglavarstvo. To je ono što mi danas zovemo Opština ili Gradska kuća.

Objekat Magistrata je pravougaonog oblika i građen je u stilu klasicizma. Njistaknutiji i najupečatljiviji deo jeste samo središte, odnosno 6 dorskih stubova koji podsećaju na grčke hramove, kao i jedan trouglast deo koji asocira takođe na antički period.

Da postoje mladi ljudi koji čuvaju sećanje na zgradu Magistrata, a ujedno teže da upravo njihovim zalaganjem ta zgrada oživi, jeste i mladi arhitekta, koji je upravo zgradu Magistrata, u svom rodnom gradu, odabrao za svoj master rad.

Objekat je bio u funkciji Opštinske uprave skoro 150 godina, odnosno do Drugog svetskog rata, pa čak i nešto kasnije, sve do 50-ih godina kada je sagrađen današnji Opštinski objekat, na uglu ulice Glavne i ulice 27. oktbar. A vreme je tu da pokaže da li će ova zgrada ponovo oživeti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here