Naslovna Srem Sremska Mitrovica Da li će paneli braniti Mitrovčane od potencijalnih poplava?

Da li će paneli braniti Mitrovčane od potencijalnih poplava?

PODELI
Foto: novosti.rs

SREMSKA MITROVICA – Vežba “Paneli 2019” održana je u Sremskoj Mitrovici, a na savskom keju demonstrirano je postavljanje mobilnih panela koji će biti dodatna zaštita za grad i stanovništvo u slučaju visokih voda. Prethodno je u Gradskoj kući održana prezentacija izvođača radova o mobilnim panelima, kako se postavljaju, kako reaguju na pritisak vode i sl. Pokaznoj vežbi prisustvovao je i ministar u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimovic.

“U maju 2014. godine grad je od poplava branjen tako što su se punili džakovi peskom i postavljali duž postojećeg keja. Iz te situacije, izvučena je pouka. Uređena je obaloutvrda reke, rekonstrukcija keja, ali i postavljanje mobilnih panela”, rekao je Nedimović. 

Pokazna vežba, montaža i demontaža panela izvedena je na delu obale kod Male crkve.

Tu je 2014. reka nadvisila zub nasipa, vodostaj je tada bio 864 cm voda je bila praktično na džakovima s peskom, toga se još sećaju Mitrovčani koji su pratili pokaznu vežbu. 

Panele, ukoliko zatreba postavljaće lica obučena za taj posao, pre svega radnici vodoprivrednih preduzeća.

U sistemu odbrane značajnu ulogu imaće i novoformirana Civilna zaštita, rekao je Miroslav Jokić, načelnik Gradske uprave za infrastrukturu.

Nedimović, koji je u vreme odbrane od poplava 2014. godine bio komandant Gradskog štaba za vanredne situacije rekao je okupljenima da će u znak sećanja na ulogu koju je tada u odbrani grada imao nekadašnji direktor VP “Sava” Slavko Dubljević, predložiti da rekonstruisani savski kej ponese ime po njemu – Šetalište Slavka Dubljevića.

Zaštitni paneli, ukoliko zatreba braniće grad od hiljadugodišnjih voda. Projekat je prvobitno bio procenjen na 1, 5 milion evra, međutim utrošeno je 1,3 miliona evra, a radove su finasirali Vlada Srbije i Svetska banka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here