Naslovna Zabava DA LI STE SE IKADA ZAPITALI ZAŠTO SU AVIONI BELE BOJE: Postoji...

DA LI STE SE IKADA ZAPITALI ZAŠTO SU AVIONI BELE BOJE: Postoji dobar razlog za to

PODELI
Foto: profimedia

Kada sednete u avion setite se OVIH podataka

To je jedna od onih stvari o kojima stvarno ne razmišljamo, nešto što je jednostavno tako. Ipak, postoji razlog zašto.

Izbor boje aviona je vrlo logičan, kako Reader’s Digest prenosi, Business Insider istražio je to sa naučne strane uz pomoć Džona Hansmana, profesora aeronautike i astronautike u MIT-ju.

– Glavni razlog zašto su avioni obojeni u belu ili svetlu boju je da reflektuju sunčevu svetlost i svedu na minimum zagrevanje, kao i potencijalna oštećenja od sunčevog zračenja – kaže Hansman.

To pomaže aviokompanijama da smanje troškove za hlađenje kabine, ali istovremeno služi da se zaštite određeni delovi aviona koji su podložni oštećenjima od prevelikog zagrevanja.

Hansman objašnjava da “nos” aviona posebno traži temperaturnu prednost jer je izrađen uglavnom od kompozitnog materijala (obično plastike).

Ovaj deo ne može biti izrađen od metala, poput trupa aviona, jer nosi u sebi radar i mora biti od materijala koji će propuštati signal kako bi uređaj mogao dobro da radi.

Osim toga, studija iz 2011. godine objavljena u časopisu “Human-Wildlife Interactions” otkrila je da bela boja aviona odvraća ptice jer se svetliji trup bolje vidi u odnosu na nebo iz ptičje perspektive.

Prema navodima NY Daily Newsa, ptice koje se “sudaraju” s avionima nanesu im štetu od oko 600 milijuna dolara svake godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here