Naslovna Politika Dačić sa Dendijasom: Grčka ostaje posvećena teritorijalnom integritetu Srbije

Dačić sa Dendijasom: Grčka ostaje posvećena teritorijalnom integritetu Srbije

PODELI
Foto: Tanjug/ SAVA RADOVANOVIÆ/ nr

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je u razgovoru sa grčkim kolegom Nikosom Dendijasom potvrđeno da Grčka ostaje posvećena podršci teritorijalnog integriteta Srbije i zahvalio što ta zemlja podržava Srbiju i na putu evropskih intergacija.

Dačić je posle sastanka sa Dendijasom na konferenciji za novinare rekao da je grčkog ministra spoljnih poslova upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji i o tome da albanska strana ne poštuje Briselski sporazum.

“Interes Srbije je da se sačuva mir u regionu i da se spreče svi mogući incidenti, da budemo faktor mira i stabilnosti u regionu”, rekao je srpski ministar spoljnih poslova.

Denijas je rekao da je u razgovoru sa Dačićem ponovio stav Grčke o Kosovu.

“Nastavljamo sa podrškom dijalogu između Beograda i Prištine kako bi se postiglo pravno-obavezujuće rešenje. Sporazumi koji su potpisani u prošlosti su važni i moramo da insistiramo da se poštuju. Ovo što sam rekao ponoviću i u Prištini”, rekao je grčki ministar.

On je istakao da je saradnja, ne samo između ministara i vlada dve zemlje već i predsednika Aleksandra Vučića i premijera Kirijakosa Miscotakisa ključna za stabilnost regiona.

“Grčka je posvećena daljem jačanju strateških veza sa Srbijom u svim oblastima”, poručio je grčki ministar.
Dendijas je istakao da se Grčka zalaže za evropske integracije Srbije i Zapadnog Balkana i dodao da veruje da je Srbija integralni deo Evrope, a Evropska unija mesto gde Srbija pripada.

“Želimo da vidimo da Srbija nastavlja svoje reforme u fundamentalnim oblastima u skladu sa evropskom agendom, a mi ćemo pomoći koliko budemo mogli”, istakao je Dendijas.

Dačić je naveo da prijateljstvo Grčke i Srbije ima dugu tradiciju i zahvalio se gračkom kolegi na poseti.

“Pozvao sam ministra Dendijasa da bude naš gost danas na Svetog Nikolu da se upozna sa srpkim običajima i tradicijom i institutom slave koji za srpski narod znači ne samo veru, već i opstanak za vreme turske okupacije, a to je i ministrov imendan”, rekao je Dačić.

On je rekao i da će zajedno sa grčkim gostom otići na slavu kod predsednika Srbije Alaksandra Vučića.
Naveo je da su dvojica ministara razgovarali zajedno i sa košarkaškim trenerom Željkom Obradovićem, za koga je kazao da je još jedna spona Srbije i Grčke, kao i ostrvo Krf koje u srpskoj istoriji ima posebno mesto.

Dačić je istakao da očekuje da posle novogodišnih i božićnih praznika intenzivirati saradnju, te da će biti raznih sastanaka na biletarlnom nivou između Grčke i Srbije.

Srpski ministar je naveo da je grčkom kolegi u znak pažnje poklonio ikonu Svetog Nikole.

Dendijas je zahvalio srpskom kolegi na poklonu i istakao da mu je posebna čast što će biti gost na slavi srpskog predsednika Vučića, ali da je to čast i za ceo grčki narod i premijera Micotakisa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here